КАТЕХОЛАМІНИ

КАТЕХОЛАМІНИ — БАР, які належать до групи біогенних амінів. В організмі людини виконують роль гормонів, медіаторів та нейрогормонів. За хімічною природою є похідними 1,2-діоксибензолу (пірокатехіну). До найважливіших К. належать адреналін, норадреналін та дофамін.

kateholaminy01.eps

Адреналін

kateholaminy02.eps

Норадреналін

kateholaminy03.eps

Дофамін

К. утворюються з ароматичних амінокислот (фенілаланін і тирозин) у хромафінних клітинах мозкового шару надниркових залоз, гангліях вегетативної нервової системи, а також у нейронах головного мозку. Ці важливі аміни впливають на різні системи і органи організму, беруть участь у регуляції обміну речовин, виконують гомеостатичну роль. К. мають велике значення для формування відповідних реакцій на стресові подразники. Впливаючи на окремі ядра гіпоталамуса та інші відділи головного мозку, К. відіграють важливу роль у регуляції функцій гіпофіза та інших ендокринних залоз. Високу чутливість до порушень обміну К. мають нервова, серцево-судинна та ендокринна системи.

К. застосовують для стимуляції серцевих скорочень та підвищення АТ. Епінефрин (адреналін) використовують при алергічних реакціях, анафілактичному шоку; для усунення бронхоспазму при бронхіальній астмі; також він має місцеву судинозвужувальну дію.

Біологічний словник // За ред. К.М. Ситника і чл.-кор. НАНУ В.О. Топачевського. — К., 1986; Біологічна хімія // Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000.


Інші статті автора