КАМФОРА РАЦЕМІЧНА

КÁМФОРА РАЦЕМІЧНА (Camphora racemica), (1RS,4RS)-1,7,7-триметилбіцикло[2.2.1]гептан-2-он.

С10Н16O                                   Мол. м. 152,2

Camphora racemica.ai

АФІ напівсинтетичного походження. Білий кристалічний порошок або крихка кристалічна маса, дуже леткий при кімнатній температурі, малорозчинний у воді, легкорозчинний у спирті, ефірі та петролейному ефірі, легкорозчинний у жирних оліях, дуже малорозчинний у гліцерині. Tпл. — 172–180 оС. [α]20D = від +0,15о до –0,15о (10% розчин у спирті). УФ-спектр: λmax=289 нм (784658 = 2,07) у метанолі. Зберігають у щільно закупореному контейнері.

Ідентифікують за питомим оптичним обертанням, температурою плавлення, ІЧ-спектром поглинання субстанції; температурою плавлення гідроксамату (Tпл. — 118–121 оС). Кількісно визначають методом неводного ацидиметричного титрування з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. C01E B02 — кардіологічні препарати.

Фармакологічні ефекти. Має аналептичну, кардіотонічну, вазоконстрикторну та відхаркувальну дію. Стимулює дихальний і судинорухальний центри довгастого мозку. Підсилює обмінні процеси в міокарді, підвищуючи його чутливість до впливу симпатичних стимулів. Підвищує тонус венозних судин, збільшує приплив крові до серця, коронарний кровотік, кровопостачання мозку і легенів. Інгібує агрегацію тромбоцитів. Виділяючись через дихальні шляхи, стимулює відкашлювання мокроти. Позитивно впливає на альвеолярну вентиляцію, збільшує легеневий кровотік. При місцевому застосуванні має антисептичну, місцевоподразнювальну, анальгезивну і протизапальну дію. Збуджуючи чутливі нервові закінчення шкіри, рефлекторно покращує трофіку органів і тканин.

Застосування. Серцева недостатність, колапс. Пригнічення дихального центру при пневмонії та інших захворюваннях. Отруєння снодійними і наркотичними засобами. Зовнішньо — при артритах, атртралгії, міалгії, ішіасі, радикуліті. Для профілактики розвитку пролежнів.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; European Pharmacopoeia 5; Clarke’s isolation and identification of drugs / Editor A.C. Moffat. — London, 1986;


Інші статті автора