КАЛЬЦІЮ ОРТОФОСФАТ

КАЛЬЦІЮ ОРТОФОСФАТ, кальцію фосфат трьохосновний Tricalcii phosphas (PhEur), Calcium phosphate (BP), Tribasic calcium phosphate (USP), Calcium hydroxide phosphate (CAS № 12167–74–7), Tricalcium orthophosphate (CAS № 7758–87–4); син.: Calcium orthophosphate, E341, hydroxylapatite, phosphoric acid calcium salt (2:3), precipitated calcium phosphate, tertiary calcium phosphate, Tri-Cafos, tricalcium diorthophosphate, tricalcium orthophosphate, tricalcium phosphate, TRI-CAL WG, TRI-TAB.

Ca3(PO4)2 Мол. м. 310,20; Ca5(OH)(PO4)3 Мол. м. 502,32 — неорганічна сполука, суміш фосфатів кальцію, склад яких виражається загальною формулою 10CaO∙3P2O5∙H2O (USP), а 1,0 г містить 10,9 ммоль кальцію та 6,4 ммоль фосфату, тобто 35–40% кальцію та 17,3–20,0% фосфору за масою (PhEur 2005). У природі зустрічається у складі мінералів — фосфориту, апатиту, гідроксилапатиту.

Промислово отримують обробленням фосфатовмісних порід сульфатною кислотою, при цьому К.о. осаджується додаванням кальцію гідроксиду, а також обробкою кальцію гідроксиду очищеною фосфатною кислотою. Альтернативним джерелом К.о. є кістки тварин. Виробляється у вигляді порошку або гранул, не має запаху та смаку.

К.о. існує у двох модифікаціях: α (моноклінна) і β (гексагональна); рН = 6,8 (20% водна суспензія); щільність — 3,14 г/см3; насипна густина до усадки — 0,3–0,4 г/ см3 (порошок), 0,8 г/см3 (гранули); насипна густина після усадки — 0,95 г/см3 (гранули); сипкість — 25,0 г/с (гранули); Tпл. — 1670 оС; вологість — 2% (при вологості повітря 15–65% і температурі 25 оС); діаметр часток 5–10 мкм; питома поверхня 70–80 м2/г; розчинний у розведених мінеральних кислотах, малорозчинний у воді, практично нерозчинний в оцтовій кислоті та спиртах. При взаємодії з кислотами утворює гідрофосфати. К.о. несумісний з антибіотиками групи тетрацикліну.

У фармацевтичній технології К.о. використовують як наповнювач і розпушувач у складі таблеток і капсул та як зв’язувальну речовину у складі таблеток, отриманих прямим пресуванням і з використанням вологої грануляції, в яких зв’язувальний ефект реалізується за рахунок явища пластичної деформації, а також у складі зубних паст та порошків. Найбільш широкого використання К.о. набув як наповнювач та як зв’язувальна речовина при виробництві групи вітамінів та мінералів, де є джерелом кальцію та фосфору — головних мінералів остеогенезу. Біологічна доступність К.о. збільшується за наявності колекальциферолу, а комбінація К.о. з вітаміном D3 є найбільш ефективною для використання для запобігання крихкості кісток. У харчовій промисловості К.о. використовують як освітлювач цукрових сиропів та для запобігання черствінню харчових продуктів.

К.о. є неподразливою та нетоксичною речовиною при застосуванні як допоміжної речовини; проте при пероральному вживанні в надмірних кількостях, а також при потраплянні в дихальні шляхи кристали можуть викликати запалення та ушкодження тканин у місцях контакту. Пероральне застосування К.о. у великій кількості також може спричинити нудоту та блювання.

К.о. є хімічно стабільною речовиною, зберігається в щільно закритих контейнерах, у сухому прохолодному місці.

Химическая энциклопедия: В 5 т. / Редкол.: И.Л. Кнунянц (гл. ред.) и др. — М., 1990. — Т. 2; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Edited by Raymond C. Rowe, Paul J. Shesky, Sain C. Owen — London—Chicago, 2006.


Інші статті автора