КАЛЬЦИТРІОЛ

Кальцитріол (Сalcitriolum), (5Z,7E)-9, 10-секохолеста-5,7,10(19)-3-єн-1α,3β,25-тріол.

C27Н44O3                                                 Мол. м. 416,6

Сalcitriolum.ai

АФІ синтетичного походження. Білі або майже білі кристали, практично нерозчинні у воді, легкорозчинні у спирті, розчинні в ефірі та жирних оліях. Змінюється під впливом повітря, світла та при нагріванні. При зберіганні залежно від температури може ізомеризуватися в пре-кальцитріол. Зберігають у щільно закупореному контейнері, у захищеному від світла місці, при температурі 28 оС.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом рідинної хроматографії. Кількісно визначають методом рідинної хроматографії.

Фармакологічна група. A11C C04; D05A X03 — аналоги вітаміну D.

Фармакологічні ефекти. Активний метаболіт вітаміну D3, утворюється в нирках з його попередника — 25-гідроксиколекальциферолу. Сприяє всмоктуванню Ca2+ в кишечнику, регулює кісткову мінералізацію, стимулює активність остеобластів.

Застосування. Остеодистрофія ниркового генезу (у хворих з нирковою недостатністю, зокрема, на фоні гемодіалізу). Післяопераційний та ідіопатичний гіпопаратиреоз. Псевдогіпопаратиреоз. Вітамін D-залежний рахіт. Вітамін D-резистентний рахіт (уроджений фосфатдіабет).

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5.

Опис активної речовини КАЛЬЦИТРІОЛ
за підтримки довідника лікарських препаратів "Компендіум"

Інші статті автора