ФАСУВАННЯ ТА ПАКУВАННЯ ТАБЛЕТОК

ФАСУВАННЯ ТА ПАКУВАННЯ ТАБЛЕТОК. Використання оптимальних упаковок є основним шляхом запобігання зниженню якості таблетованих препаратів при зберіганні. Тому вибір типу упаковки і пакувальних матеріалів проводиться в кожному конкретному випадку індивідуально залежно від фізико-хімічних властивостей речовин, що входять до складу таблеток.

Однією із найважливіших вимог, що висуваються до пакувальних матеріалів, є захист таблеток від дії світла, атмосферної вологи, кисню повітря, мікробної контамінації. Для пакування таблеток сьогодні використовують такі традиційні пакувальні матеріали, як папір, картон, метал, скло. Поряд із традиційними матеріалами широко використовують плівкові упаковки з целофану, поліетилену, полістиролу, поліпропілену, полівінілхлориду (ПВХ) та різних комбінованих плівок на їх основі. Найбільш перспективні плівкові контурні упаковки, які отримують на основі комбінованих матеріалів методом термозварювання, є безкоміркова (стрічкова) і коміркова (блістерна).

Для виготовлення стрічкової упаковки широко застосовують у різних комбінаціях ламіновану целофанову стрічку, алюмінієву фольгу, ламінований папір, ламіновану полістиролом або нейлоном полімерну плівку. Упаковка утворюється термозварюванням двох суміщених матеріалів. Таке пакування виконують на спеціальних автоматах (А1 — АУЗ — Т; А1 — АУЧ — Т). Коміркова упаковка складається з двох основних елементів плівки, з якої термоформуванням одержують комірку, і термозварювальної або самосклеювальної плівки для заклеювання комірок після заповнення таблетками. Як термоформувальна плівка найчастіше застосовується жорсткий (непластифікований) або слабкопластифікований ПВХ завт. 0,2–0,35 мм і більше. Плівка ПВХ добре формується й термосклеюється з різними матеріалами (фольгою, папером, картоном, вкритими термолаковим шаром). Це найбільш поширений матеріал, використовуваний для упаковки негігроскопічних таблеток. Покриття плівки ПВХ або галогенованим етиленом зменшує газо- і паропроникність. Для гігроскопічних ЛП рекомендується використовувати поліпропілен, але він складніше піддається формуванню. Крім того, він жорсткіший за ПВХ. Полістирол також добре формується, але через високу вологопроникність використовується рідко. Для закривання комірок найчастіше використовують алюмінієву фольгу. З внутрішнього боку вона покрита клеєм або термосклеювальною плівкою, із зовнішнього — лаком. Алюмінієва фольга непроникна для водяної пари і газів, добре захищає препарати від проникнення запахів. Упаковка, один шар якої — алюмінієва фольга, забезпечує високу герметичність.

Технологія ліків промислового виробництва / В.І. Чуєшов, Л.М. Хохлова, О.О. Ляпунова та ін.; за ред. В.І. Чуєшова. — Х., 2003.


Інші статті автора