КАЛІЮ ПЕРМАНГАНАТ

КАЛІЮ ПЕРМАНГАНАТ (Кalii permanganas).

KMnO4                                          Мол. м. 158,0

АФІ синтетичного походження. Гранульований порошок темно-фіолетового або коричнево-чорного кольору, або темно-фіолетові, або майже чорні кристали, зазвичай з металевим блиском, розчинний у холодній воді, легкорозчинний у киплячій воді. Розкладається при взаємодії з певними органічними речовинами. При взаємодії з деякими органічними сполуками або речовинами, що легко окиснюються, може статися вибух. Зберігають у щільно закритому контейнері.

Ідентифікують за зеленим забарвленням водного розчину субстанції після додавання спирту та розчину натрію гідроксиду; за утворенням темно-коричневого осаду після кип’ятіння цього розчину; за характерними реакціями на калій, які проводять у фільтраті. Кількісно визначають методом зворотної йодометрії (індикатор — крохмаль).

Фармакологічна група. D08A X06; V03A B18 — антисептичні і дезинфікуючі препарати.

Фармакологічні ефекти. У присутності легких органічних речовин, що окиснюються (компоненти тканин, гній), легко відщеплює кисень і перетворюється на діоксид марганцю, який залежно від концентрації розчину чинить терпку, подразнювальну або припікаючу дію. Кисень, що вивільнюється, має протимікробні та дезодоруючі властивості.

Застосування. Інфіковані рани, опіки, виразки. Дерматомікози. Вагініт, уретрит, цистит, баланопостит. Фарингіт, ларингіт, тонзиліт. Отруєння опіоїдами, фосфором (застосовують для промивання шлунка). Для припікання місця укусу комах і змій.

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко, — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Editor A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index: An Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. 13 Ed. — 2001. — № 1.


Інші статті автора