КАЛАНХОЕ ПЕРИСТЕ

КАЛАНХОЕ ПЕРИСТЕ (Kalanchoe pіnnata (Lam.) Pers. = Bryophyllum pіnnatum Lam.; Kalanchoe — китайська назва рослини, лат. pinnatum — перистий; Bryophyllum < грец. bryeіn — рости і phyllon — лист) — багаторічна трав’яниста рослина родини товстолистих (Crassulaceae); рос. назва: каланхоэ перистое. Росте в тропічній Африці, на Мадагаскарі, у Південній Азії, Австралії, Південній і Центральній Америці, Мексиці, на островах Карибського моря, Гавайських островах. Культивується.

Сукулентна рослина з прямостоячим м’ясистим, в основі здерев’янілим стеблом від 0,5 до 1,5 м завв. Листки короткочерешкові, соковиті, товсті, супротивні, тупозубчасті по краю. Нижні листки прості, еліптичні або яйцеподібні, верхні — складчасті, трійчасті або перисті, з листковими пластинками яйцеподібної форми. Квітки двостатеві, великі, трубчасті, зеленувато-біло-рожеві, до 3–5 см завд., зібрані на верхівці у волотеподібне суцвіття. Чашечка зубчаста, розсічена чи роздільна, частіше дзвоникоподібної форми. Віночок чотиричленний, зрослопелюстковий. Плід складається з чотирьох листянок. Цвіте на другому році життя, як правило, у зимово-весняний період (лютий–березень), нерегулярно; відрізняється слабким плодоношенням. Плодоносить влітку — з червня до липня. По краю листка можуть міститися виводкові бруньки. У місцях свого природного поширення К.п. зростає на кам’янистих ґрунтах, гірських сухих схилах, піщаних морських узбережжях і на скелястих берегах.

Як ЛРС використовують свіжі пагони — Cormus Kalanchoes recens — для одержання соку. Заготовляють молоді (45–65 см завв.), вкриті листками пагони з культивованих рослин.

У надземній частині рослини і в отриманому з неї соку містяться амінокислоти: лейцин, ізолейцин, фенілаланін, треонін, аланін, серин, лізин, гістидин, аргінін; лектини; ферменти: дегідраза, карбоксилаза; полісахариди; органічні кислоти: яблучна, щавлева, лимонна, оцтова, молочна, ізолимонна; вищі жирні кислоти: пальмітинова, стеаринова, олеїнова, сліди арахідонової та бегенової; вітаміни: аскорбінова кислота (вітамін С); фенолкарбонові кислоти: ферулова, n-кумарова, кавова, пірокатехова і хлорогенова; флавоноїди: кверцетин, кемпферол, 3-арабінозид кверцетину, 3-глікозид кемпферолу, жеалін (3-β-L-арабінопіранозил-2’-β-L-рамнофуранозид кверцетину); катехіни; дубильні речовини — до 0,07%; тритерпеноїди: бріофілол, бріофолон, бріофінол і бріофоленон (5,7-дигідрокситрикозатетраен-4,7,10,12-тріон-3,6,9), а також похідні фенантрену — 2-(деценіл-9)-фенантрен і 2-(ундеценіл-9)-фенантрен; стероїдні сполуки: бріотоксини В та С; макро- і мікроелементи: Al, Mg, Ca, Cu, Si, Zn, Mo, Mn, Cr, Se, Sr, Fe.

Сік К.п. малотоксичний, має бактерицидні й бактеріостатичні властивості, сприяє загоєнню ран, трофічних виразок і термічних опіків, гальмує розвиток запалення, не подразнює шкіру і слизові оболонки. Застосовується зовнішньо в хірургічній, стоматологічній і акушерсько-гінекологічній практиці (має ранозагоювальну і протизапальну дію). У народній медицині використовують К.п. зовнішньо і внутрішньо при захворюваннях ШКТ. У гомеопатії застосовують К. Дайгремонта — K. daіgremontіana Hamet et Perrіer (батьківщина — о. Мадагаскар).

Ботанико-фармакогностический словарь / К.Ф. Блинова, Н.А. Борисова, Г.Б. Гортинский и др.; Под ред. К.Ф. Блиновой, Г.П. Яковлевой. — М., 1990; Куцик Р.В., Зузук Б.М. Каланхоэ перистое (Бриофиллюм чашечковый) Kalanchoе pіnnata (Lam.) Pers // Провизор. — 2004. — № 4–6; Лікарські рослини /Відп. ред. А.М. Гродзинський. — К., 1990.


Інші статті автора