ГАШИШИЗМ

ГАШИШИЗМ (араб. hasis — трава, сіно; син.: анашизм, гашишеманія, канабізм) — один з видів наркоманії, який характеризується хворобливою пристрастю до вживання гашишу, що призводить до тяжких психічних і фізичних розладів. Гашиш (араб.) — висушена смола, яку виділяють з листя та пагонів жіночої рослини коноплі індійської (Cannabis sativa, Varietas indica); сильнодіючий наркотик, що має багато назв — маріхуана, анаша, банг, хусус, харрас, дагга. При введенні в організм призводить до порушення функцій ЦНС, що супроводжується галюцинаціями. Діючою речовиною Г. є ароматичний канабінол, який міститься в екстракті коноплі:

Gashishizm.eps

Похідна канабінолу — Δ9— тетрагідроканабінол — у дозах 10–2–10–3 мг/кг маси тіла спричиняє порушення психіки, зниження АТ та порогу больової чутливості; чинить наркотичну дію. Канабінол виявляють у змивах із поверхні пальців рук, у слині людини, яка палила, у плазмі крові. У судово-токсикологічному аналізі канабінол виявляють за допомогою таких хімічних реакцій: а) з 0,05% розчином діазотованої кислоти сульфанілової в 10% розчині натрію карбонату або 1 М розчині натрію гідроксиду (реактивом Паулі), чутливість реакції — 0,1 мкг; б) з 0,05% розчином стійкого синього Б в 10% розчині натрію карбонату або 1 М розчині натрію гідроксиду; в) із 2 г ваніліну в 100 мл 1% спиртового розчину ацетальдегіду (реактив Дюкенуа) з подальшим додаванням 1 мл концентрованої кислоти хлороводневої. При позитивній реакції з’являється рожеве забарвлення, яке переходить у синє, а далі в темно-фіолетове. Чутливість реакції — 1 мкг; г) із 2 частинами концентрованої кислоти сульфатної і 3 частинами спирту (реактив Буке). При позитивній реакції поступово з’являється коричнево-червоне забарвлення, чутливість реакції — 1 мкг. Наведені хімічні реакції не є специфічними для гашишу. Вони можуть бути позитивними і при дослідженні суміші часток коноплі, які не містять тетрагідроканабінолу. При негативному результаті реакцій на канабінол або наявність у досліджуваному об’єкті часток коноплі необхідність подальшого дослідження зникає. Для виявлення тетрагідроканабінолу використовують методи хроматографічного розподілу на папері або в тонких шарах сорбенту, а також газорідинної хроматографії. Більш ефективним є метод газорідинної хроматографії, оскільки він дозволяє не тільки ідентифікувати основні компоненти гашишу, а й з більшою точністю визначати їх концентрацію. При кількісному визначенні за допомогою методу газорідинної хроматографії речовина може бути віднесена до гашишу, якщо вона містить не менше 0,45% тетрагідроканабіолу. Для активних зразків гашишу мінімальна токсична доза становить близько 734 мг/кг.

Бабаян Э.А., Гонопольский М.Х. Наркология. — М., 1987; Исследование гашиша / М.В. Кисин, Е.П. Семкин, И.А. Чупраков и др. — М., 1970; Советский энциклопедический словарь. — М., 1982.


Інші статті автора