ОЛІЯ ОЛИВКОВА

ОЛІЯ ОЛИВКОВА (Olium Olivarum), Olive oleum raffinatum (Ph Eur), Refined olive oil (BP), Olive oil (USPNF, JP, CAS № 8001-25–00) — суміш гліцеридів вищих жирних кислот: олеїнової (55–83%), лінолевої (3,5–21%), пальмітинової (7,5–20%), стеаринової (0,5–5,0%) та інших, наявних у невеликих кількостях, а також має відносно високий вміст ненасичених жирних кислот.

О.о. одержують холодним пресуванням свіжих плодів оливкового дерева Olea europaea L. родини оливкових — Oleaceae; є прозорою, безбарвною чи зеленувато-жовтуватого кольору олієподібною рідиною зі своєрідним непрогірклим запахом і смаком. Належить до нелетких олій. При температурі 10 °С починається помутніння, а при 0°С застигає в маслоподібну масу. О.о. має такі властивості та числові показники: густина — 0,915–0,918 г/см3; Tзайм 225 °С, показник заломлення n40D=1,4657–1,4893, точка помутніння — 160–188 °С, кислотне число не більше 0,5 (Європейська Фармакопея) або 1,0 (Японська Фармакопея). О.о. змішується з хлороформом, ефіром, світлим петролейним етером (50–70°С). Зберігають у прохолодному сухому місці й герметичних, захищених від світла контейнерах. Рафінована О.о. для виробництва парентеральних дозованих ліків має зберігатися нерозфасованою в інертному газі (відповідно до вимог Британської Фармакопеї 2005).

Використовується для перорального застосування (у капсулах), для олійних ін’єкцій (у розчинах), для місцевого застосування (в оліогелях метилнікотинату, лініментах, мазях, пластирах, милах та розчинах для клізм), для пом’якшення вушного воску (сірки); поєднується із соєвою олією в емульсіях для лікування недоношених дітей. Широко використовується в харчовій (як олії для приготування харчових продуктів) та косметичній промисловості, як розчинник і поживна речовина для шкіри та волосся, для виготовлення лосьйонів, шампунів та захисних кремів.

 Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Realdon N., Ragazzi E., Ragazzi E. Effect of gelling conditions and mechanical treatment on drug availability from a lipogel // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 2001. — № 27; Kranke B., Komericki P., Aberer W. Olive oil — contact sensitizer or irritant // Contact, Dermatiiis. — 1997. — № 35.