ГРАНУЛИ

ГРАНУЛИ (лат. granulа) — лікарська форма ЛП, що складається із твердих, сухих, досить міцних агрегатів часток порошку. Г. містять одну або більше діючих речовин з наповнювачами або без них. До їх складу можуть входити наповнювачі, барвники, ароматизатори та ін. Г. призначені для перорального застосування (для ковтання, жування, розчинення, диспергування та шипучі). Г. бувають вкриті оболонкою або без оболонки. Г. розподіляються на Г. без модифікованого вивільнення (звичайні) або з модифікованими вивільненням (кишково-розчинні), тобто стійкі до шлункового соку, що забезпечується покриттям їх оболонкою або за рахунок допоміжних компонентів. У Г. пролонгованої дії враховано регулювання швидкості або місця вивільнення. За місцем дії Г. класифікують на кишково-розчинні, шлунково-розчинні, Г., призначені для застосування у ротовій порожнині (для смоктання, жування, сублінгвальні та ін.). Можуть бути дозовані або недозовані. Застосування деяких Г. передбачає попереднє приготування сиропу, розчину, суспензії, крапель. Випускаються в однодозових або багатодозових контейнерах.

Перед вживанням Г. розчиняють. Відмірювання дози з багатодозової упаковки досягається мірною пластмасовою ложкою з рисками 2,5 і 5 мл або мірним пластмасовим стаканчиком з рисками ємністю 20 мл. Контроль якості гранул здійснюють за такими показниками: опис, ідентифікація, розмір гранул, сипкість, втрата в масі при висушуванні, вміст талька і аеросила, розчинення чи розпадання, однорідність маси або однорідність вмісту діючої речовини для гранул в однодозових контейнерах, маса вмісту контейнера для Г. у багатодозових контейнерах, однорідність маси доз, що витягаються із багатодозових контейнерів, супровідні домішки, мікробіологічна чистота, кількісне визначення.

Наказ МОЗ України від 20.07.2006 р. № 500 «Про затвердження Переліків назв лікарських форм та упаковок для лікарських засобів».


Інші статті автора