ГЛІКОПРОТЕЇНИ

ГЛІКОПРОТЕЇНИ (лат. glycoproteina < грец. glykys — солодкий + protos — перший) — складні білки, які за небілкову складову мають вуглеводи та їх похідні. Г. різні за структурою і складом олігосахаридної частини молекул. Залежно від якісного складу олігосахаридної частини вуглеводного компонента всі вуглевод-білкові комплекси поділяють на справжні, або нейтральні Г., та кислі протеоглікани. Молекули нейтральних Г. містять незначну кількість вуглеводів (0,4–5%), переважно у вигляді аміноцукрів та їх похідних, і не мають залишків гексуронових кислот і сульфату. Білкова частина з’єднана з вуглеводним компонентом за допомогою ковалентних зв’язків (О- або N-глікозидних). В утворенні О-глікозидних зв’язків беруть участь гідроксіамінокислоти — серин, треонін, гідроксипролін та гідроксигрупи залишків галактози, фукози, N-ацетилглюкозаміну, N-ацетилнейрамінової кислоти. Залишки N-ацетилнейрамінової кислоти і фукози займають у складі олігосахаридної частини, як правило, термінальне положення і значною мірою визначають біологічну дію Г. Нейтральні Г. досить широко представлені в природі. До них належить значна частина білків сироватки та плазми крові, молока, яєць. Глікопротеїнову природу мають також ферменти, гормони, лектини, групоспецифічні субстанції крові, антигени багатьох вірусів. Біологічну роль нейтральних Г. досить різна, напр. забезпечення активності деяких ферментів і гормонів, міжклітинної взаємодії та специфічної рецепції на поверхні клітин. Олігосахаридна частина протеогліканів має назву глікозаміногліканів і містить у складі > 5% глюкозаміну, а також гексуронові кислоти та сульфати (див. Глікозаміноглікани). Протеоглікани відрізняються будовою вуглеводних компонентів, ступенем конденсації та розгалуженням олігосахаридних ланцюгів. Протеоглікани виконують структурну функцію у складі хрящів, кісток, зв’язок, сухожиль (див. Хондроїтинсульфати), забезпечують нормальне функціонування сполучної тканини (гіалуронова кислота). Гепарин є природним антикоагулянтом, розчини якого застовують як ЛП.

Біологічна хімія / Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993.


Інші статті автора