АНОРЕКСИГЕННІ ПРЕПАРАТИ

Анорексигенні препарати (грец. an — негативна частка + órexis — апетит), група ЛП, що пригнічують апетит та застосовуються для лікування ожиріння.

Анорексигенні препарати поділяються на препарати, що впливають на катехоламінергічну систему (стимулятори ЦНС) — амфетамін, фепранон, дезопімон та ті, що діють на катехоламінергічну і серотонінергічну системи — сибутрамін. Ці препарати спричиняють дію на центральні механізми регуляції апетиту, що локалізуються в гіпоталамусі, активізують роботу центру насичення та знижують роботу центра голоду.

Амфетамін є похідним фенілалкіламінів з центральною та периферичною симпатоміметичною дією. Препарат підсилює вивільнення з нервових закінчень норадреналіну та дофаміну та пригнічує їх зворотнє захоплення. Це призводить до стимуляції центральних адрено- і дофамінових рецепторів і пригнічення центру голоду. Крім анорексигенної дії А. виявляє психостимулюючу дію та виражену периферичну симпатоміметичну дію.

Фепранон та дезопімон є аналогами амфетаміну, але виявляють більш вибіркову анорексигенну дію; вони менше стимулюють ЦНС і мають меншу периферичну симпатоміметичну дію.

Сибутрамін інгібує зворотне захоплення норадреналіну, серотоніну та дофаміну в центральних синапсах, що призводить до виникнення анорексигенної дії, якою володіють також і метаболіти препарату. Паралельно з пригніченням апетиту він знижує концентрацію сечової кислоти, тригліцеридів, загального холестерину, ЛПНЩ у крові на тлі зростання ЛПВЩ. Крім того, препарат спричиняє антидепресивну дію.

Показання до застосування анорексигенних препаратів — аліментарне ожиріння.

Побічні ефекти. Амфетамін, фепранон, дезопімон спричиняють занепокоєння, безсоння, тахікардію, підвищення АТ, розвиток медикаментозної залежності. При застосуванні сибутраміну відмічаються тахікардія, підвищення АТ, головний біль, стимуляція ЦНС, порушення сну, запор. На відміну від попередніх препаратів, до нього не розвивається медикаментозна залежність.

Анорексигенні препарати протипоказані при вираженій артеріальній гіпертензії, коронарній недостатності, порушеннях мозкового кровообігу, при глаукомі, тиреотоксикозі, нервових захворюваннях, що супроводжуються підвищенням збудливості ЦНС, судомами.

 Регистр лекарственных средств России. РЛС — Энциклопедия лекарств. — М., 2005.


Інші статті автора