АМФЕТАМІНУ СУЛЬФАТ

АМФЕТАМІНУ СУЛЬФАТ (Amfetamini sulfas), біс[(RS)-1-метил-2-фенілетиламіну]сульфат.

C18H28N2O4S                                                     Мол. м. 368,5

Amfetamini sulfas.ai

АФІ синтетичного походження. Білий порошок, легкорозчинний у воді, малорозчинний у спирті, практично нерозчинний в ефірі. Оптичне обертання від –0,04° до +0,04° (2% водний розчин). Зберігають у добре закупореній тарі, у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за величиною питомого оптичного обертання; за ІЧ-спектром поглинання субстанції; за температурою бензоїламінопохідного; при нагріванні субстанції з розчином формальдегіду в кислоті сірчаній концентрованій утворюється помаранчеве забарвлення, що переходить в темно-коричневе; субстанція дає реакції на сульфати. Кількісно визначають методом ацидиметрії в неводному середовищі (кислота оцтова безводна) потенціометрично.

Фармакологічна група. N06ВА01 — психостимулюючі препарати.

Фармакологічні ефекти. Посилює процеси збудження в ЦНС, підвищує почуття бадьорості, розумову та фізичну працездатність, покращує настрій, із чим пов’язаний розвиток залежності. Психостимулювальна дія пов’язана з посиленням викиду всіх моноамінових нейромедіаторів у синаптичну щілину, блокадою активності МАО в ЦНС і периферичній нервовій системі.

Застосування. При нарколепсії, психічній депресії, для підвищення розумової та фізичної працездатності у здорових людей. Внаслідок можливих побічних явищ (порушення вищої нервової діяльності, підвищення АТ, розвиток звикання та залежності) застосовують дуже рідко (див. Наркоманія, Психостимулювальні препарати).

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. 13 Ed., A, 2001.


Інші статті автора