АЖГОН

АЖГОН (айован духмяний, кмин індійський, кумин, коптський кмин, шабpій, зіpа, pимський кмин; Trachyspermum ammі (L.) Sprague або Carum ajowan Bent. et Hook. f. або C. coptіcum C.B. Clarke; грец. trachys — шорохуватий, sperma — сім’я, ammi — назва рослини) — вид трав’янистих рослин родини Селерових (Apіaceae). Рід А. нараховує близько 20 видів в Африці й Азії; у СНД — 1. У дикому виді майже не зустрічається. Культивують у Північній і Східній Африці, Південно-Східній Азії, Афганістані, Ірані, на Філіппінах, у країнах Середньої Азії, в Узбекистані та в Індії. Однорічна трав’яниста рослина до 60–120 см завв. Стебло прямостояче, гіллясте від основи, борозенчасте. Листя сизо-зелене чергове, двічі або тричіперисторозсічене на лінійно-ланцетні часточки, що поступово зменшуються до верхівки стебла. Кінцеві часточки листків загострені, цільнокраї. Квітки дрібні, зібрані у складні 6–8-променеві зонтики по 3–5 см у діаметрі, розташовані на досить довгих квітконосах. Чашечка квітки складається з 5 слабко помітних товстих, тупуватих зубчиків. Віночок білий або світло-фіолетовий, п’ятипелюстковий, нерівнодвулопатний, із загнутими усередину краями. Плід — двосім’янка сіро-зелена або темно-коричнева, ребриста, із шорсткуватою поверхнею через білуваті сосочки, яйцеподібної форми, із сильним своєрідним запахом і гострим гіркуватим смаком. Напівплодики (мерикарпії) з 5 тупими подрібненими, розділеними темними улоговинками, під якими знаходяться секреторні канальці. Цвіте у червні — липні, плоди дозрівають у серпні — вересні. Усі частини рослини містять ефірну олію (2–11%), яка накопичується в основному в плодах. Основним компонентом олії (Oleum Ajowani) є тимол (40–60%), який розчиняється в спирті, ефірі, хлороформі та інших органічних розчинниках, у водних розчинах лугів утворює феноляти. Ефірна олія А. містить карвакрол, α- і β-пінени, β-терпінен, β-феландрен, дипентен, п-цимол та 30–40% n-цимолу. У плодах — 25–32% жирної олії, яка складається в основному з гліцеридів петрозелінової кислоти (48%), протеїну 15–17%. Плоди містять вуглеводи (25%), вітаміни А, В1, В2 і В3, мікро- і макроелементи: Ca, Cr, Fe, P, K, Na.

А. має антисептичні властивості — використовують у стоматології при лікуванні пародонтозу, для дезінфекції порожнини рота, зіва, глотки, каріозних зубів і для знеболювання дентину. А. чинить сечогінну дію, регулює травний кислотний баланс. А. застосовують для зменшення вираженості спазматичного шлункового болю, при порушеннях травлення, діареї, метеоризмі, у період відновлення після кишкових інфекційних захворювань. Застосовують при хронічному бронхіті та астмі, алкоголізмі. Ефірна олія використовується для медичних цілей, у миловарінні, ветеринарії. Тимол застосовують для лікування грибкових захворювань; як протиглистний препарат для вигнання анкілостом і власоглава (на інших глистів діє слабко). У фармацевтичній практиці тимол використовують як консервант. Насіння А. використовують як пряність.

Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник / Відповід. ред. А.М. Гродзинський. — К., 1992.; Муравьева Д.А. Тропические и субтропические лекарственные растения. — М., 1982.


Інші статті автора