ДЕНІТРАЦІЯ

ДЕНІТРАЦІЯ (лат. de — відміна, усунення + Nitr(ogenium) — нітроген) — процес звільнення мінералізату від залишків оксидів нітрогену, нітритної, нітратної та нітрозилсульфатної кислот, що утворилися в процесі мінералізації. З цією метою можна використовувати гідролізний метод, згідно з яким при тривалому (10–12 год) кип’ятінні розбавленого водою мінералізату з нього повністю вилучаються перелічені вище сполуки, які містять нітроген. Якщо для звільнення мінералізату від нітратної кислоти і оксидів нітрогену мінералізат потрібно кип’ятити протягом 2–3 год, то для звільнення його від кислоти нітрозилсульфатної необхідно 10–12 год. За цей час відбувається повне розкладання (гідроліз) цієї кислоти і виділення продуктів гідролізу. В результаті тривалої Д. мінералізатів гідролізним способом з них практично повністю видаляються сполуки арсену і меркурію. Тому були запропоновані способи Д., які базуються на застосуванні хімічних реактивів, що реагують з кислотою нітратною і продуктами її розкладання під час мінералізації. Для Д. мінералізатів використовується формальдегід, сечовина, натрію сульфіт та деякі інші речовини. Найбільш широке використання має формальдегід, який взаємодіє з кислотою нітратною з виділенням нітрогену, та карбон (ІV) оксиду:

4HNO3 + 5HCHO → 2N2 + 5CO2 + 7H2O.

Під час взаємодії кислоти нітритної з формальдегідом виділяються нітроген, нітрогену (ІІ) оксид, карбон (ІV) оксид і вода:

4HNO2 + 2HCHO → N2 + 2NO + 2CO2 + 4H2O.

Нітрогену (ІІ) оксид окиснюється киснем повітря до нітрогену (IV) оксиду, який при взаємодії з водою дає кислоти нітритну і нітратну:

2NO + O2 → 2NO2;

2NO2 + H2O → HNO2 + HNO3.

Утворені при цьому кислоти реагують з формальдегідом так, як зазначено вище. Кислота нітрозилсульфатна при нагріванні з водою розкладається. Утворена при цьому кислота нітритна реагує з формальдегідом. З метою перевірки повноти Д. мінералізатів проводять реакцію з розчином дифеніламіну (0,5 г дифеніламіну розчиняють у 100 г концентрованої кислоти сульфатної і додають 20 мл дистильованої води). При наявності нітратів, нітритів і оксидів нітрогену в мінералізаті виникає синє забарвлення. Ця реакція базується на окисненні дифеніламіну (І) кислотою нітратною та іншими сполуками нітрогену до дифенілбензидину (ІІ), який у свою чергу окиснюється тими ж окиснювачами в сполуку (ІІІ), що має синє забарвлення:

Denitracia_1.eps

(І)

Denitracia_2.eps

(ІІ)

Denitracia_3.eps

(ІІІ)

Д. вважається закінченою, коли реакція мінералізату з розчином дифеніламіну буде негативною (не з’являється синє забарвлення).

Крамаренко В.П. Токсикологічна хімія. — К., 1995.


Інші статті автора