ДЕКСТРАНИ

ДЕКСТРАНИ — група бактеріальних поліглюканів загальної формули (С6Н10О5)n. Подібні до декстринів (див. Декстрини), синтезуються із сахарози бактеріями Leuconostoc mesenteroides і L. dextranicum родини стрептококових. Лінійні ділянки Д. побудовані із залишків α-D-глюкопіранози, де 1→6 зв’язки чергуються з 1→3 зв’язками; у місцях розгалуження є 1→2, 1→3 і 1→4 зв’язки. Бічні гілки складаються з 1–2 (рідко більше) залишків глюкози. Д. мають мол. м. 107–108, [α]25D = у межах від +208° до +233° (1 н розчин КОН). Властивості залежать від структури і мол. м.; відомі Д. розчинні у воді, формаміді, ДМФА та ДМСО, деякі розчинні тільки у лугах. Д. із заданими властивостями одержують за допомогою очищеної декстрасахарози. Частково гідролізовані Д., так звані клінічні, з мол. м. 30 000–80 000 містять не менше 95% 1→6 зв’язків. Д. застосовують як плазмозамінники; забезпечують нормальний осмотичний тиск, що відповідає осмотичному тиску крові. Зшиті Д. (сефадекси) використовують як сорбенти для гель-фільтрації, іонообмінної хроматографії та електрофорезу.

Кретович В.Л. Биохимия растений. — М., 1986; Химическая энциклопедия. — М., 1988. — Т. 1.


Інші статті автора