ХРЯЩ

Хрящ, або хрящова тканина (лат. tela cartilaginea) — спеціалізована сполучна тканина в тілі тварин і людини, яка виконує опорну функцію, входить до складу скелета, а також деяких внутрішніх органів (трахеї, бронхів).

Хрящ складається з хрящових клітин — хондроцитів, розташованих в особливих порожнинах міжклітинної речовини. Міжклітинна речовина представлена колагеновими (хондроїтиновими) волокнами та основною речовиною. Основна речовина щільна. Поверхня хряща вкрита охрястям. За рахунок клітин охрястя відбувається ріст хряща. У хряща немає кровоносних судин, живлення його відбувається шляхом дифузії поживних речовин з охрястя.

Розрізняють три основних види хрящової тканини:

  1. гіалінова;
  2. еластична;
  3. волокниста.

З гіалінового хряща в ембріональний період в основному складається скелет. У дорослих зустрічається в ребрах, на суглобних поверхнях кісток, по всій довжині повітроносних шляхів. Гіаліновий хрящ складається з клітин та міжклітинної речовини. Хрящові клітини — хондроцити лежать у міжклітинній речовині в особливих порожнинах (лакунах) поодиноко чи групами. Основна речовина напівпрозора, складається з хондроїтинсульфату та містить тонкі колагенові волокна.

Еластичний хрящ утворює вушну раковину, надгортанник, ріжкоподібні та клиноподібні хрящі гортані, є в стінках зовнішніх слухових проходів і Євстахієвій трубі. Має жовтуватий колір і не має такої прозорості, як гіаліновий. За будовою подібний до гіалінового, але відмінність полягає в тому, що в міжклітинному просторі цього Х., крім колагенових волокон, є і еластичні, що робить його більш гнучким і здатним відновлювати свою форму.

Волокнистий хрящ утворює міжхребетні диски, з’єднання (симфіз) лобкових кісток, зустрічається в місцях прикріплення зв’язок, сухожиль і великих м’язів до кісток. Клітини розташовуються поодиноко чи групами в порожнинах, оточених міжклітинною речовиною. Відрізняється визначеним напрямком численних пучків колагенових волокон, які йдуть рівнобіжними рядами. Він має більшу міцність, ніж гіаліновий, але меншу гнучкість.

Для цілеспрямованої корекції на метаболізм хрящової тканини є ціла група препаратів під назвою «хондропротектори», які можуть використовуватися при лікуванні остеоартрозів. До цієї групи препаратів нового покоління належать ЛП на основі глюкозаміну, хондроїтинсульфату та гіалуронової кислоти (Артрон, Терафлекс, Артрон Хондрекс, Алфлуток).

Машковский М.Д. Лекарственные средства. — Х., — 1998; Фізіологія з основами анатомії людини / Л.М. Малоштан, О.К. Рядних, Г.П. Жегунова та ін. — Х., 2003.


Інші статті автора