ЕТИНІЛЕСТРАДІО́Л

ЕТИНІЛЕСТРАДІОЛ (Ethinyloestradiolum), 19-нор-17α-прегна-1,3,5(10)-триєн-20-ін-3,17-діол.

C20H24O2                                                    Мол. м. 296,4

Ethinyloestradiolum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або злегка з жовтуватим відтінком кристалічний порошок, практично нерозчинний у воді, легкорозчинний у спирті та ефірі. Розчиняється в розведених лужних розчинах. Тпл — 181–185 оС. Питоме оптичне обертання від –27о до –30о (5% розчин у піридині). Зберігають у щільно закупореному контейнері, в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за Tпл; за ІЧ-спектром поглинання; методом ХТШ; за реакцією із сірчаною кислотою концентрованою (оранжево-червоне забарвлення з зеленуватою флюоресценцією в УФ-світлі при 365 нм), при розведенні водою — фіолетове забарвлення з фіолетовим осадом. Кількісно визначають методом алкаліметрії за замісником з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності.

Фармакологічна група. G03C A01; L02A A03 — естрогени.

Фармакологічні ефекти. Спричиняє проліферацію ендометрія та епітелію піхви, сприяє розвитку матки і вторинних жіночих статевих ознак при їх недорозвиненні. Усуває загальні розлади, обумовлені недостатністю ендогенного синтезу естрогену.

Застосування. Аменорея й олігоменорея. Менорагія. Дисменорея. Гіпофункція яєчників. Рак передміхурової залози та його метастази (у певних випадках). Метрорагія, зокрема в клімактеричний період. Звичайні вугрі. Для припинення лактації.

Компендиум 2005 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко, А.П. Вікторова. — К., 2005; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Editor A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index: An Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. 13 Ed. — 2001. — № 1.


Інші статті автора