ЕТИЛЕНГЛІКОЛЬ ПАЛЬМІТОСТЕАРАТ

ЕТИЛЕНГЛІКОЛЬ ПАЛЬМІТОСТЕАРАТ, Ethyleneglycoli monopalmitostearas (Ph Eur), Ethylene glycol monopalmitostearate (BP), хімічна назва — Ethylene glycol palmitostearate. Європейська Фармакопея 2005 р. описує Е.п. як суміш складних моноестерів етиленгліколю й діетерів стеаринової й пальмітинової кислот, отриманих конденсацією етиленгліколю й стеаринової кислоти 50 рослинного або тваринного походження. Це біла або майже біла воскоподібна речовина, що має такі властивості: Tпл — 54–60 °C; розчинна в ацетоні й гарячому етиловому спирті (95%), практично нерозчинний у воді.

Е.п. використовується як стабілізатор для емульсій типу в/о, хоча має недостатні емульгувальні властивості. Е.п. має пом’якшувальні властивості, а також використовується як рентгеноконтрастний, загущувальний і диспергуючий агент. У косметології Е.п. використовується як жирова основа для помад, як речовина, що надає перламутровий відтинок в опалесціюючих і кремоподібних шампунях.

Е.п. характеризується як відносно нетоксична й неподразнювальна речовина; зберігається в прохолодному, темному, захищеному від світла місці.

Martindale: The Complete Drug Reference / S. Sweetman ed. 34th edn. — London, 2005; Sax’s Dangerous Properties of Industrial Materials / R.J. Lewis ed. 11th edn. — New York, 2004.


Інші статті автора