ТАБЛЕТКОВІ МАШИНИ

ТАБЛЕТКОВІ МАШИНИ. Основними типами Т.м. є ексцентрикові (або ударні) і ротаційні. Ексцентрикові машини бувають полозкові й проміжні (башмачні). У полозкових машинах завантажувальний бункер рухається при роботі на спеціальних полозках. Матеріал, що надходить із завантажувального бункера, потрапляє в канал матриці, прикріпленої до матричного столу та обмеженої знизу нижнім пуансоном. Після цього бункер із матеріалом віддаляється, верхній пуансон опускається вниз, спресовує матеріал і піднімається. Потім піднімається нижній пуансон і виштовхує таблетку. Поштовхом нижньої основи бункера остання скидається в приймач. Полозкові машини мають декілька суттєвих вад. Головною з них є те, що пресування здійснюється тільки з одного боку — зверху і короткочасно, на зразок удару. Тиск пресування в таблетці розподіляється нерівномірно (верхня половина ущільнена більше), а деякі порошки погано пресуються через короткочасність циклу стиску. Такі машини виробляють 30–50 таблеток за хвилину. Проміжні (башмачні) Т.м. за конструкцією й принципом роботи схожі на полозкові або відрізняються від останніх нерухомістю завантажувального бункера. Матеріал для таблетування подається в матрицю за допомогою рухомого башмака, приєднаного до бункера за допомогою шарніра. Така будова живильного вузла зменшує можливість руйнації та розшарування грануляту. Прикладом такої машини може бути таблетковий прес австрійської фірми «Engler», німецької фірми «Korsch», таблетковий прес типу НТМ, що випускається Маріупольським заводом технологічного обладнання.

Ротаційні Т.м. широко використовуються фармацевтичною промисловістю України у виробництві таблеток. На відміну від ударних машин, ротаційні Т.м. мають велику кількість матриць і пуансонів (від 12 до 57). Матриці вмонтовані в обертовий матричний стіл. Тиск у ротаційних Т.м. наростає поступово, що забезпечує м’яке і рівномірне пресування таблеток. Ротаційні Т.м. характеризуються високою продуктивністю (до 0,5 млн таблеток за годину). Технологічний цикл таблетування на ротаційних Т.м. складається з таких послідовних операцій: заповнення матриць таблетованим матеріалом (об’ємний метод дозування), власне пресування, виштовхування й скидання таблеток. Ці операції виконуються послідовно й автоматично. Пуансони верхні та нижні по напрямних (копірах) проходять між пресувальними роликами, які одночасно на них тиснуть. При цьому тиск підвищується та знижується поступово, що забезпечує рівномірне і м’яке пресування таблетки зверху і знизу. Залежно від типу такі машини можуть бути обладнані одним або двома нерухомими завантажувальними бункерами. У завантажувальних бункерах може бути встановлена мішалка. Ротаційні Т.м. випускаються різних марок: РТМ-24; РТМ-3028; РТМ-41М та ін.

Чуєшов В.І., Хохлова Л.М., Ляпунова О.О. та ін. Технологія ліків промислового виробництва / За ред. В.І. Чуєшова. — Х., 2003.


Інші статті автора