ЛУЖНОЗЕМЕЛЬНІ МЕТАЛИ

ЛУЖНОЗЕМЕЛЬНІ МЕТАЛИ — хімічні елементи ІІ А групи періодичної системи Д.І. Менделєєва (див. Кальцій, Стронцій, Барій). Названі так тому, що оксиди — «землі» (за термінологією алхіміків) і надають воді лужної реакції.

В атомах цих елементів на зовнішньому енергетичному рівні містяться два s-електрони, тому в сполуках вони виявляють ступінь окиснення +2. У ряді елементів Ca, Sr, Ba, Ra закономірно зростають атомні та іонні радіуси, металічні властивості елементів та основні властивості оксидів та гідроксидів посилюються. Кальцій — біогенний елемент. Він сприяє згортанню крові, сповільнює дію токсинів, підвищує стійкість організму до інфекцій, знижує температуру тіла і збудливість окремих ділянок нервової системи, сприяє обміну Феруму. Солі Кальцію використовують при кровотечах і дитячій спазмофілії. Розчини солей Барію дуже токсичні. Барій міститься у кістках, артеріях, підшлунковій та наднирковій залозах, сироватці крові. Відносно багато його у сітківці ока людини, де Барій виконує роль флуоресціюючого екрана.

У фармації використовують барію сульфат як контрастну речовину при рентгенологічному дослідженні стравоходу, шлунка та кишечнику.

БМЭ. — М., 1981. — Т. 16; Химическая энциклопедия. — М., 1992. — Т. 3.


Інші статті автора