ЛІНІМЕНТИ

ЛІНІМЕНТИ (лат. linimentum) — ЛП для зовнішнього застосування, становлять рідини для втирання або драглисті маси, що плавляться при температурі тіла. За фізико-хімічними властивостями ці дисперсійні системи можна поділити на гомогенні (Л.-розчини — рідкі прозорі суміші олій з етерними оліями, хлороформом, олією терпентинною, розчином аміаку, метилсаліцилатом тощо), гетерогенні (Л. суспензійні — зависі нерозчинних порошкоподібних речовин у воді, гліцерині, оліях тощо; Л. емульсійні, які складаються з суміші олій з лугами або містять розчини мила і являють собою емульсії типу олія/вода або вода/олія) та комбіновані.

Л. виготовляють на фармацевтичних заводах, фабриках і в аптеках. Виготовляють Л. за загальними правилами приготування розчинів, суспензій або емульсій. Виготовлені Л. густої консистенції поміщають у посудини з широкою шийкою. На флаконі з непрозорими Л. наклеюють етикетку «Перед застосуванням збовтувати».

Зберігають їх у добре закупореній тарі у прохолодному, захищеному від світла місці. Л., які містять леткі речовини і речовини, що змінюють свої властивості, зберігають при температурі не вище 10 °С.

Півненко Г.П. Аптечна технологія ліків. — К., 1962; Промышленная технология лекарств: В 2 т. / Под ред. проф. В.И. Чуешова. — Х., 1999; Тихонов А.И., Ярних Т.Г. Технология лекарств. — Х., 2002.


Інші статті автора