ХЛОРОКРЕЗОЛ

Хлорoкрезол (Chlorocresolum), 4-хлор-3-метилфенол.

C7Н7СlO                                        Мол. м. 142,6

Chlorocresolum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або майже білий мікрокристалічний порошок або щільна кристалічна маса у вигляді кульок або безбарвних, або білих кристалів, малорозчинний у воді, дуже легкорозчинний в етанолі, легкорозчинний в етері та жирних оліях. Розчиняється в розчинах лугів. Тпл — 64–67 оС. УФ-спектр: λmax = 296 нм (0002111= 169) та λmax = 241 нм (0002111 = 732) у натрію гідроксиді. Зберігають у захищеному від світла місці.

Ідентифікують за Тпл; за Тпл складного ефіру бензойної кислоти (після взаємодії з бензоїлхлоридом); з розчином заліза (III) хлориду. Кількісно визначають методом броматометрії.

Фармакологічна група. D08A X — антисептики групи фенолів.

Фармакологічні ефекти. Антисептичний і дезінфікуючий препарат. Діє бактерицидно. Активний відносно грампозитивних і грамнегативних бактерій, ефективний відносно грибів. Має невелику активність відносно спор бактерій. Активніший в кислих розчинах, ніж у лужних.

Застосування. У складі комбінованих препаратів для обробки шкіри і ран. Як консервант у препаратах для зовнішнього застосування, а також у водних розчинах для ін’єкцій, що знаходяться в ємностях для багаторазового використання. За відсутності умов для стерилізації з метою дотримання асептики при приготуванні водних розчинів препаратів (не рекомендується застосовувати тривало!) (див. Антисептичні препарати).

От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Clarke’s isolation and identification of drugs / Editor A.C. Moffat. — London, 1986.


Інші статті автора