ХЛОРБУТАНОЛ БЕЗВОДНИЙ

ХЛОРБУТАНОЛ БЕЗВОДНИЙ (ДФУ), Chlorobutanolum anhydricum (PhEur);: Chlorobutanol (BP; JP; USP); 1,1,1-Trichloro-2-methyl-2-propanol CAS №57–15–8; син.: хлоретон, Acetone chloroform; chlorbutanol; chlorbutol; trichloro-tertbutanol; b,b,b-trichloro-tert-butyl alcohol — біла або безбарвна кристалічна речовина із запахом камфори.

C4H7Cl3O                                     Мол. м. 177,46

Hlorbutanol_bezvodnuj.ai

Отримують конденсацією ацетону та хлороформу в присутності твердого калій гідроксиду. Властивості: Тпл — 76–78 ˚С (гемігідрат) та 95–97 ˚С (безводний); Ткип — 167 ˚С; nD25 — 1,4339; легко розчиняється в хлороформі, етері, метанолі та ефірних оліях; розчиняється в 95% етанолі (1:1), гліцерині (1:10); погано розчиняється у воді (1:125). Виявляє протимікробні та протигрибкові властивості. Активний відносно грамнегативних (МІК=1000 мкг/мл), грампозитивних (МІК=650 кг/мл) бактерій, плісняви (МІК=2500 мкг/мл), грибів (МІК=5000 мкг/мл). Протимікробна активність знижується при підвищенні температури, рН понад 5,5. Завдяки можливій сорбції Х.б. несумісний з пластмасовими та гумовими виробами, магній трисилікатом, поліетиленом, полігідроксіетилметакрилатом, карбоксиметилцелюлозою та полісорбатом 80.

Х.б. широко використовується у фармацевтичній та косметичній промисловості. Як антисептик входить до складу ін’єкційних розчинів, очних крапель (0,5%), розчинів органопрепаратів (найбільш активний при рН= 5), екстракційних фітопрепаратів (адонізиду, свіжих соків рослин, органопрепаратів) у концентрації 0,5%; застосовується також для консервування емульсій і крапель для носа; використовується як пластифікатор етерів та естерів целюлози. У терапії Х.б. застосовується як м’яка седативна речовина та місцевий анальгетик.

Х.б. є нетоксичною та неподразливою речовиною при застосуванні як допоміжної речовини.

Зберігають у герметичних контейнерах при температурі 8–15 ˚С.

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002; Технология лекарственных форм / Под ред. Т.С. Кондратьевой. — М., 1991.


Інші статті автора