БУФЕКСАМАК

БУФЕКСАМАК (bufexamacum), 2-(4-бутоксифеніл)-N-гідроксіацетамід.

C12Н17NO3                                                          Мол. м. 223,3

bufeksamak.eps

АФІ синтетичного походження. Білий або майже білий кристалічний порошок, практично нерозчинний у воді, розчинний у ДМФА, малорозчинний в етилацетаті і метанолі. УФ-спектр: λmax=228 нм, λmax=277 нм и λmax=284 нм у метанолі. Зберігають у добре закупореній тарі, яка запобігає дії світла.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом ТШХ; УФ-спектр метанольного розчину речовини має λmax при 228 нм, 277 нм та 284 нм. Кількісно визначають методом алкаліметрії у неводному середовищі (ДМФА) потенціометрично.

Фармакологічна група. N02B — ненаркотичні анальгетики (НПЗП).

Фармакологічні ефекти. Інгібує біосинтез простагландинів, має виражену протизапальну та кератолітичну дію. Механізми антипростагландинової активності в першу чергу пов’язані з блокадою циклооксигенази, яка бере участь у регуляції синтезу простагландинів. Проникає у фосфоліпідний біслой і змінює в’язкість біомембран, що призводить до порушення нормальних взаємодій між мембранними білками і фосфоліпідами і запобігає клітинній активації лейкоцитів на ранніх етапах запалення.

Застосування. Нейродерміт і хронічна екзема (у фазі ремісії) (див. Запалення, Нестероїдні протизапальні препарати).

Компендиум 2015 — лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П.Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. 13 Ed., A, 2001.


Інші статті автора