ХІМОТРИПСИН

ХІМОТРИПСИН — протеолітичний фермент класу гідролаз (КФ 3.4.4.5), який забезпечує катаболізм пептидів у тонкій кишці. У 1935 р. Х. виділений Дж. Нортоном у кристалічному стані. Продовжує дію трипсину. Х. виділяється з соком підшлункової залози в неактивному стані у вигляді хімотрипсиногену. Його активація та перехід в активний стан здійснюється внаслідок часткового протеолізу за участю трипсину. Х. характеризується селективністю дії — при гідролізі надає перевагу зв’язкам, утвореним карбоксильними групами ароматичних амінокислот. Оптимальне значення рН ферменту знаходиться в межах нейтрального та слабколужного середовища. До складу Х. входять 245 амінокислотних залишків. Під дією Х. відбувається розщеплення поліпептидів до низькомолекулярних пептидів і окремих амінокислот, зокрема подальше розщеплення до амінокислот проходить під впливом екзополіпептидаз.

У медичній практиці використовують препарати, отримані з підшлункової залози та слизової оболонки кишечнику забійної худоби (трипсин, Х., панкреатин).

Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.Т. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001.


Інші статті автора