БАЛЬЗАМ КОСМЕТИЧНИЙ

БАЛЬЗАМ КОСМЕТИЧНИЙ (грец. balsamon — ароматична смола < давньо-європейське bâšâm) — група косметичних препаратів інтенсивної дії, до складу яких входять БАР, що забезпечують пом’якшення, живлення, регенерацію, протизапальну дію. Промисловістю випускаються бальзами з догляду за губами (не містять барвників), за шкірою ніг, волоссям і шкірою голови.

Б.к. з догляду за волоссям — це препарати інтенсивної дії з антистатичною, регенерувальною діями, що використовуються для обробки волосся після миття і забезпечують відновлення його структури та підвищення функціональної активності шкіри голови; бальзам проти лупи — засіб інтенсивного догляду за волоссям і шкірою волосяної ділянки голови, призначений для позапобігання виникненню лупи. Б.к. випускаються: залежно від типу та стану волосся — для нормального, жирного, сухого, ушкодженого, пофарбованого, тонкого і ламкого, для волосся після хімічної завивки; залежно від форми випуску — рідкі, кремоподібні, гелеподібні; залежно від дії — проти лупи, зміцнювальні, освіжаючі, регенеруючі, відтіночні; залежно від довжини — для довгого та короткого волосся.

Каспаров Г.Н., Журавлев А.М. Парфюмерно-косметическое производство. — М., 1977; Плетнев М.Ю. Косметико-гигиенические моющие средства. — М., 1990.


Інші статті автора