ВОДНЮ ПЕРОКСИДУ РОЗЧИН 30%

Водню пероксиду розчин 30% (Solutio hydrogenii peroxydum 30%), H2O2, мол.м. 34,01.

АФІ синтетичного походження. Безбарвна, прозора рідина слабокислої реакції. Розкладається на світлі, при взаємодії з окиснювачами, відновниками, лугами, залізом, міддю, марганцем з утворенням кисню. Змішується у всіх співвідношеннях з водою. Зберігають у добре закупореній тарі; якщо субстанція не містить стабілізатора, її зберігають при температурі нижче 15 °С.

Ідентифікують за реакцією знебарвлення розчину калію перманганату у кислому середовищі; реакцією утворення надхромових кислот при взаємодії з калію хроматом у кислому середовищі в присутності діетилового ефіру — ефірний шар забарвлюється у синій колір. Кількісно визначають методом перманганатометрії у кислому середовищі.

Фармакологічна група. D08A X01 — антисептики та дезінфікуючі препарати.

Фармакологічні ефекти. Має антисептичний, дезінфікуючий, очищувальний, кровоспинний, депігментуючий, дезодоруючий ефекти. Антисептична дія зумовлена оксидантним ефектом — при контакті з пошкодженою шкірою та слизовими оболонками водню пероксид під впливом каталази та пероксидази розпадається з виділенням активних форм кисню, що викликає несприятливі умови для розвитку мікроорганізмів, особливо анаеробної та гнильної флори. При потраплянні розчину в рану відбувається окиснення протеїнів, компонентів крові, гною. Внаслідок значного піноутворення рана механічно очищується від часток, що її забруднили, невеликих чужорідних тіл, згустків крові. Спінювання сприяє тромбоутворенню та зупинці кровотечі з дрібних судин.

Застосування. 3% розчин застосовують як антисептичний препарат, для первинної обробки ран, у т.ч. відкритих, ефективний у лікуванні невеликих подряпин, використовують для промивань і полоскань при ангіні, стоматиті, гінгівіті, носових кровотечах (див. Антисептичні препарати).

ДФУ. 1-ше вид. Доп. 1. — Х., 2004; Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. — 13 Ed., A, 2001.


Інші статті автора