ХАРЧОВІ ДОБАВКИ

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ — натуральні або синтетичні речовини, які спеціально вводяться в харчовий продукт для надання йому бажаних якостей. До Х.д. належать барвники, антиоксиданти, емульгатори, коригувальні речовини, речовини, які змінюють органолептичні властивості продуктів, але не мають біологічної активності (на відміну від БАД). У промисловому виробництві продуктів харчування застосовують значну кількість Х.д. для поліпшення споживчих властивостей кінцевого продукту. Для класифікації цих добавок використовують буквено-цифрове позначення відповідно до прийнятої класифікації «Codex Alimentarius»:

Позначення Х.д.НайменуванняПризначення
E100–E182БарвникиПідсилюють або відновлюють природний колір продукту
E200–E299КонсервантиПродовжують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибів, бактеріофагів. Стерилізаційні хімічні добавки для припинення процесу визрівання вин, дезінфектанти
E300–E399Антиокислювачі (антиоксиданти, антиокисники)Захищають продукт від окислювання, напр. від гіркнення жирів і як наслідок — від зміни кольору
E400–E499Стабілізатори та загусникиСтабілізатори зберігають досягнену консистенцію; загусники підвищують в’язкість продукту
E500–E599ЕмульгаториСтворюють однорідну суміш фаз, що не змішуються, напр. води й олії
E600–E699Підсилювачі смаку й ароматуПідсилюють смак і аромат
E900–E999ПіногасникиПерешкоджають або зменшують утворення піни

Деякі Х.д. заборонені до застосування. Серед них — барвники Е121* (цитрусовий червоний 2); Е123*(амарант); консервант Е240* (формальдегід) та ін.

Застосування деяких Х.д. може бути небезпечним для людини: вони можуть спричинити виникнення злоякісних новоутворень (E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213–217, E240, E330, E447); викликають захворювання ШКТ: E221–Е226, E320–Е322, E338–Е341, E407, E450, E461–Е466; алергенні: E230, E231, E232, E239, E311–Е313; викликають захворювання печінки і нирок: E171–Е173, E320–Е322.

Весь комплекс досліджень деяких Х.д. не закінчено, тому їх застосування також заборонено. До цих Х.д. належать: E103, E107, E125, E127, E128, E140, E153–Е155, E160d, E160f, E166, E173–Е175, E180, E182, E209, E213–Е219, E225–Е228, E230–Е233, E237, E238, E241, E263, E264, E282, E283, E302, E303, E305, E308–Е314, E317, E318, E323–Е325, E328, E329, E343–Е345, E349–Е352, E355–Е357, E359, E365–Е368, E370, E375, E381, E384, E387–Е390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429–E436, E441–Е444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476–Е480, E482–Е489, E491–Е496, E505, E512, E519, E521–Е523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E554–Е557, E559, E560, E574, E576, E577, E580, E622–Е625, E628, E629, E632–Е635, E640, E641, E906, E908, E909–Е911, E913, E916–Е919, E922, E923, E924b, E925, E926, E929, E943a, E943b, E944–Е946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.

Оценка некоторых пищевых добавок и контаминантов. № 37, 41: Докл. объединенных экспертов ФАО/ВОЗ по пищевым добавкам, Женева. — М., 1994; Принципы оценки безопасности пищевых добавок и контаминантов в продуктах питания. — М., 1991; Посторонние вещества и пищевые добавки в продуктах / Л. Росивал и др. — М., 1982; Химия пищевых добавок: Тезисы докл. Всесоюзной конф., г. Черновцы. — К., 1989.