ВАЛКИ

ВАЛКИ (нім. Walze — валок, каток) використовують для середнього і тонкого помелу хімічних речовин і фармацевтичної сировини (плодів і насіння) при виготовленні олій. Ці подрібнювачі складаються зі спарених паралельних В., які, обертаючись назустріч один одному, подрібнюють матеріал роздавлюванням і розтиранням. Залежно від типу і властивостей фармацевтичного матеріалу використовують В. з гладкою, рифленою і зубчастою поверхнями. В. з гладкою поверхнею використовують для одержання тонкого помолу сировини, В. з рифленою — для подрібнення середнього розміру часток, зубчасті В. — для подрібнення плодів, ягід, насіння.

Один із В. монтується на рухомих підшипниках з пружинами, що дозволяє регулювати проміжок між В. і запобігає пошкодженню машини у разі потрапляння твердих предметів. Для очищення поверхні В. від прилиплого матеріалу вздовж гладких В. розташовують ножі, вздовж рифлених — щітки. Вихідний розмір грудок сировини повинен бути приблизно у 20 разів меншим за діаметр В.

БСЭ. — М., 1971. — Т. 4.


Інші статті автора