ЗИМНИЦЬКОГО ПРОБА

Проба Зимницького дозволяє досліджувати концентраційну функцію нирок. Хворий залишається на звичайному режимі харчування, але враховує кількість випитої рідини. Після спорожнення сечового міхура о 6:00 через кожні 3 год збирають сечу в окремі банки протягом доби, всього 8 порцій.

Показники сечі в нормі при дослідженні за Зимницьким: добовий діурез становить 0,8–2,0 л, або 65–80% випитої рідини за добу; значне коливання протягом доби кількості сечі в окремих порціях (40–300 мл) та її щільності (1,008-1,025 г/л); денний діурез переважає над нічним — 2:1; щільність хоча б однієї порції сечі не нижче 1,020–1,022 г/л.

При дослідженні сечі за Зимницьким основним є облік коливань щільності в окремих порціях сечі. Якщо вона залишається на низькому рівні, незважаючи на перерви в прийомі їжі та рідини, це вказує на порушення здатності нирок концентрувати сечу. Якщо щільність залишається на звичайному рівні або її коливання не перевищують 0,007 г/л після прийомів рідини, це свідчить про втрату нирками здатності до розведення.

При різних захворюваннях у пробі Зимницького можуть бути виявлені такі відхилення: 1. При зіставленні добового діурезу з кількістю випитої рідини може виявитися, що протягом доби із сечею виводиться не близько 3/4 (65–80%) випитої рідини, а значно більше або, навпаки, менша її кількість. Збільшення діурезу у порівнянні з об’ємом випитої рідини відзначається при спаданні набряків, зменшення — при збільшенні набряків (незалежно від їхньої причини) і внаслідок посиленого потовиділення. 2. Денний і нічний діурез однакові або навіть нічний діурез більше денного (ніктурія). Не обумовлене прийомом рідини ввечері збільшення нічного діурезу може виникати як пристосувальна реакція при обмеженні концентраційної функції нирок та при серцевій недостатності. 3. Щільність сечі у всіх порціях може виявитися низькою, а коливання її в окремих порціях протягом доби будуть менші за 0,012-0,016 г/л, тобто може бути виявлена ізостенурія. Ізостенурія є найважливішою ознакою ниркової недостатності і може відзначатися у хворих на хронічний гломерулонефрит, хронічний пієлонефрит, іноді у хворих з гіпертонічною хворобою. При амілоїдному (або амілоїдно-ліпоїдному) нефрозі концентраційна функція нирок тривалий час може залишатися не порушеною; ізостенурія з’являється на стадії розвитку амілоїдно-зморщеної нирки. Ізостенурія може відзначатися при гідронефрозі та значному полікістозі. Вона є більш ранньою ознакою ниркової недостатності, ніж збільшення креатиніну та сечовини крові і можлива при їхньому нормальному вмісті у крові. Необхідно пам’ятати, що низька щільність сечі та незначні коливання цього показника протягом доби можуть залежати від нениркових факторів. Так, при наявності набряків коливання щільності можуть бути зменшеними. Щільність сечі в цих випадках (при відсутності ниркової недостатності) буває високою; гіпостенурія відзначається тільки в період спадання набряків (зокрема при застосуванні сечогінних ЛП). При тривалому дотриманні безбілкової та безсольової дієти щільність сечі також може мати протягом доби низькі показники. Низька щільність сечі з незначними коливаннями (1,000–1,001 г/л), з рідкими підйомами до 1,003–1,004 г/л відзначається при нецукровому діабеті і не зустрічається при жодних інших захворюваннях, у т.ч. й при захворюваннях нирок, які перебігають із недостатністю їхньої концентраційної функції. Ніктурія іноді є симптомом гіпертрофії простати різної етіології. Підвищення щільності сечі у всіх порціях викликає гіповолемічні стани, сечокислий діатез.

Медведев В.В., Волчек Ю.З. Клиническая лабораторная диагностика: Справочник для врачей. — СПб, 1995; Назаренко Г.И., Кишкун А.А. Клиническая оценка лабораторных исследований. — М., 2002.


Інші статті автора