ЗАХИСНА ОБОЛОНКА

ЗАХИСНА ОБОЛОНКА може бути різною за природою та складом, що оточує у вигляді захисного шару серцевину та є лікарською системою складової частини цілого.

Призначення З.о.: захист ЛП від впливу екстремальних факторів зовнішнього середовища (ударів, стирання), дії вологи, світла, кисню повітря тощо, дії різних факторів у ШКТ, а також захист слизових оболонок організму від подразнювальної дії деяких лікарських речовин; маскування або коригування їх неприємного смаку, запаху чи кольору, а також пролонгування терапевтичної дії; з метою можливості введення несумісних лікарських речовин окремо в оболонку і ядро; локалізація їх у відповідному відділі ШКТ.

Залежно від розчинності З.о. їх поділяють на водорозчинні, шлунково-розчинні, кишково-розчинні, нерозчинні. Залежно від способу нанесення З.о. поділяють на пресовані (або сухі), плівкові, дражировані.

З точки зору біодоступності, технологічності та економічних показників найбільш перспективними є плівкові оболонки, які надійно захищають внутрішнє ядро, не збільшуючи маси, не змінюючи форми і геометричних параметрів ядра. Нанесення плівкової оболонки повністю автоматизоване, а тривалість процесу незначна.

Словарь русского языка. — М., 1999. — Т. 2; Промышленная технология лекарств / В.И. Чуешов, А.И. Зайцев, С.Т. Шебанова и др. / Под ред. проф. В.И. Чуешова: В 2 т. — Х., 1999. — Т. 2.


Інші статті автора