ЙОДОФОРМ

ЙОДОФОРМ (лат. iodoformum < грец. iodys — фіолетовий + лат. acidum form(icicum) — мурашина кислота), трийодметан, СНІ3, мол. м. — 393,73 — жовта кристалічна речовина з різким характерним запахом (Tпл 120–123 °С, Tкип 218 °С; d420 4,008), може бути перегнана з водяною парою. Й. добре розчинний в спирті, хлороформі, діетиловому етері, ацетоні, практично нерозчинний у воді, нерозчинний у бензені. За хімічними властивостями відповідає галогенопохідним вуглеводнів. При нагріванні розкладається з виділенням НІ, при дії світла виділяє йод. У промисловості отримують електролізом розчинів КІ або NаІ в етанолі. Й. утворюється при обробці ацетону йодом у присутності лугів:

Jodoform_1.eps

Реакцію утворення Й. (йодоформна проба) використовують у фармацевтичному аналізі для виявлення в органічних сполуках фрагмента

Jodoform_2.eps або Jodoform_3.eps

Здавна використовують у медицині як антисептик. Й. у формі мазі чи присипки призначають для лікування інфікованих ран та виразок, особливо специфічних — туберкульозних та ін. Застосовують також у стоматологічній практиці.

Є дані про ототоксичність Й., він може викликати екзему. ГДК — 0,04 мг/м3.

Вредные химические вещества. Углеводороды. Галогенопроизводные углеводородов: Справочник. — Л., 1990; Справочник по клинической фармакологии и фармакотерапии. — К., 1986.


Інші статті автора