МІЖНАРОДНА ФАРМАЦЕВТИЧНА ФЕДЕРАЦІЯ

МІЖНАРОДНА ФАРМАЦЕВТИЧНА ФЕДЕРАЦІЯ (МФФ) — (International Pharmaceutical Federation, FIP) — Всесвітня федерація національних фармацевтичних (наукових) асоціацій, має статус неурядової організації, що співпрацює з ВООЗ (WHO). Заснована у 1912 р. в Гаазі (Нідерланди), там же знаходиться її штаб-квартира. Завдання FIP представляти інтереси фармації й фармацевтичної науки в усьому світі. Членами 137 національних асоціацій, що входять до складу FIP, є понад 3 млн фармацевтів і вчених. Незважаючи на те що FIP є федерацією асоціацій, будь-який фармацевт або вчений у галузі фармації може одержати статус індивідуального члена FIP. Рада FIP (FIP Council) — найвищий орган FIP. До складу федерації входять як фармацевти, які працюють в аптечних закладах, так і вчені в галузі фармації. Фармацевти-практики об’єднані в Раду з фармацевтичної практики (складається з 10 секцій), а вчені — в Раду з фармацевтичних наук, Раду з фармацевтичної практики. Усі національні фармацевтичні (наукові) асоціації, що входять в раду FIP, мають право голосу. Об’єднані члени FIP, наднаціональні фармацевтичні (наукові) асоціації беруть участь у Раді, але не мають права голосу. Міжнародна фармацевтична федерація щорічно проводить конгреси. Уперше під час конгресу FIP у Відні для керівників національних фармацевтичних асоціацій була організована конференція з питань інтернет-фармації.

Секція лабораторій і служб контролю лікарських препаратів (LMCS) була створена в 1980 р. Нині в LMCS входить близько 100 активних членів, які представляють 24 країни світу. Завдання секції: проводити й координувати дослідження й розроблення методів аналізу; визначати принципи забезпечення якості ЛП; здійснювати обмін інформацією з технічних і професійних питань контролю забезпечення їх якості. Напр. результати досліджень препаратів-генериків (глібенкламід, преднізолон, карбамазепін, фенітоїн, фуросемід) дали важливу інформацію про відмінності в їх розчинності (in vitro). Це свідчить про ризик і проблеми препаратів-генериків у різних країнах.

У 2015 р. до лав FIP було прийнято першого організаційного члена з України — громадську організацію «Всеукраїнська фармацевтична палата» (див. Всеукраїнська фармацевтична палата).

Надлежащие практики в фармации / И.Г. Левашова, А.Н. Мурашко, Ю.В. Подпружников. — К., 2006; Україна — у світовій фармацевтичній сім’ї. ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата» — член FIP / Снєгірьов П.Г. — «Щотижневик АПТЕКА» № 1009 (38) від 05.10.2015; http://www.fip.org.


Інші статті автора