ЦИНКУ СУЛЬФАТ ГЕПТАГІДРАТ

ЦИНКУ СУЛЬФАТ ГЕПТAГІДРАТ (Zinci sulfas heptahydricus).

ZnSO4·7H2O                                        Мол. м. 287,5

АФІ синтетичного походження. Білий кристалічний порошок або прозорі безбарвні кристали, вивітрюється в повітрі, дуже легкорозчинний у воді, практично нерозчинний у спирті 96%. Зберігають у неметалевому контейнері.

Ідентифікують реакцією на сульфати; реакціями на цинк. Кількісно визначають методом комплексонометрії.

Фармакологічна група. А12С В01 — мінеральні добавки — препарати цинку.

Фармакологічні ефекти. Цинк є мікроелементом, що входить до складу ферментів, які беруть участь у різних біохімічних реакціях та процесах синтезу деяких гормонів (інсулін, кортикотропін, соматропін, гонадотропін). Відіграє важливу роль у синтезі білків, обміні вуглеводів. Впливає на зростання та розвиток клітин організму, на роботу нервової системи, функціонування імунної системи. Підтримує нормальний рівень вітаміну А у крові, необхідний для нормального перебігу вагітності. Загальна кількість цинку в організмі дорослої людини — 1,4–2,3 г (21,4–35,1 ммоль), з яких 98% становить внутрішньоклітинний цинк. Добова потреба в елементарному цинку у дорослих і дітей віком 10–15 років становить близько 15 мг; у дітей молодшого віку — 5–10 мг; у жінок у період вагітності та годування грудьми — 15–19 мг.

Застосування. Ентеропатичний акродерматит, гніздна плішивість та злоякісна алопеція. Пустульозний та флегмонозний вугровий сип, пруріго, ламкість та цвітіння нігтів. При відміні кортикостероїдів, що тривалий час застосовувалися. У комплексній терапії ран, що довго не загоюються (зокрема виразкових процесів ШКТ). За необхідності поліпшення стану імунітету при лікуванні та профілактиці вірусних, грибкових і протозойних інфекцій, алергічних станів. Профілактика добро- та злоякісних процесів передміхурової залози. Для посилення потенції та статевого потягу, лікування чоловічої безплідності. Профілактика розвитку сліпоти в старечому віці. Хвороба Вільсона. Мігрень (див. Алопеція, Безплідність, Ретинол).

ДФУ. 1-ше вид. — Х., 2001; Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5.


Інші статті автора