ЦИНКУ АЦЕТАТ

ЦИНКУ АЦЕТАТ, Zink acetas dihydricus (Ph Eur), Zinc acetate (USP), Zinc acetate dihydrat (CAS № 5970-45-6), Zinc acetate anhydrous (CAS № 557-34-6); син.: Acetic acid, Zinc salt, dicarbomethoxy zinc, zinc (II) acetate, Zinc diacetate.

C4H6O4Zn·2Н2О                                                Мол. м. 219,50
(для дигідрату)

C4H6O4Zn                                                        Мол. м. 183,47
(для безводного)

Cynku_acetat.ai

Ц.а. отримують синтетично за реакцією оксиду цинку з оцтовою кислотою з подальшими кристалізацією, центрифугуванням, висушуванням та подрібненням кристалів. Органічні розчинники в синтезі не використовуються. Ц.а. — білі кристалічні пластівці зі слабким оцтовим запахом і терпким смаком; нетоксична і неподразлива речовина, але вона може бути токсичною при в/в та внутрішньочеревинному введенні. Речовина несумісна з окисниками, цинковими солями, лугами, карбонатами, оксалатами, фосфатами та сульфатами. Має такі типові характеристики: рН 6,0–8,0 (5% в/о водний розчин для дигідрату), Ткип з розкладанням, Тпл — 237 °С; Ц.а. дигідрат при 20 °С розчинний в етанолі 95% (1:30), у киплячому етанолі 95% (1:1), воді (1:2,3) або при 100 °С (1:1).

Ц.а. як допоміжна речовина використовується в різних фармацевтичних прописах, включаючи гелі для місцевого застосування, лосьйони, розчини та підшкірні ін’єкції. Він також використовується в поєднанні з натрію альгінатом для створення оральних водорозчинних ЛП з контрольованим вивільненням діючих речовин. У терапії Ц.а. використовується при лікуванні хвороби Вільсона, а також як сперміцидний та вагінальний контрацептив.

Brewer G.J. Zinc acetate for the treatment of Wilson’c disease // Expert. Opin. Pharmacother. — 2001. — № 2; Fahim M.S. Wang M. Zinc acetate and lyophilized Aloe barbadensis as vaginal contraceptive // Contraception. — 1996. — № 53; Zeng W.M. Oral controlled-release formulation for highly water-soluble drugs: drug-sodium alginate-xanthan gum-zinc acetate matrix // Drug. Dev. Ind. Pharm. — 2004. — № 30.


Інші статті автора