ЦИНАРИЗИН

ЦИНАРИЗИН (Cinnarizinum), (E)-1- (дифенілметил)- 4-(3-фенілпроп-2- еніл) піперазин.

C26H28N2                          Мол. м. 368,5

Cinnarizinum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або майже білий кристалічний порошок практично нерозчинний у воді, легкорозчинний у метиленхлориді, розчинний в ацетоні, малорозчинний в етанолі та метанолі. Тпл — від 118 до 122 °С. УФ-спектр: λмах=293 нм (0002111=28); λмах=251 нм (0002111=40); λмах=251 нм (0002111=562) в метанолі. Зберігають у добре закупореному контейнері в захищеному від світла місці.

Ідентифікують за Тпл; ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом ХТШ, за появою пурпурного забарвлення при додаванні розчину безводної лимонної кислоти в оцтовому ангідриді. Кількісно визначають методом неводної ацидиметрії (індикатор — нафтолбензеїн).

Фармакологічна група. N07C A02 — препарати, які приймають при вестибулярних порушеннях.

Фармакологічні ефекти. Блокатор кальцієвих каналів із вираженим впливом на судини головного мозку. Покращує мозковий, а також коронарний і периферичний кровообіг. Пригнічує надходження іонів кальцію в гладкі м’язи судин через повільні канали клітинної мембрани. Знижує тонус гладких м’язів артеріол, зменшує реакції на біогенні вазопресорні агенти (адреналін, норадреналін, брадикінін). Володіє високою тропністю до судин головного мозку. Зменшує збудливість вестибулярного апарату. У пацієнтів із порушеннями периферичного кровообігу покращує кровопостачання і потенціює постішемічну гіперемію. Підвищує стійкість тканин до гіпоксії.

Застосування. Порушення мозкового кровообігу (зокрема при залишкових явищах після інсульту). Лабіринтові порушення (зокрема для підтримувальної терапії при запамороченні, шумі у вухах, ністагмі, нудоті та блюванні лабіринтового генезу). Профілактика нападів мігрені. Хвороба Меньєра. Профілактика і лікування порушень периферичного кровообігу, таких як облітеруючий атеросклероз, облітеруючий тромбангіїт, хвороба Рейно, діабетична ангіопатія.

Компендиум 2015 — Лекарственные препараты / Под ред. В.Н. Коваленко. — К., 2015; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Clarke’s isolation and identification of drugs / Ed. A.C. Moffat. — London, 1986.


Інші статті автора