МЕМБРАННІ ТЕРАПЕВТИЧНІ СИСТЕМИ

МЕМБРАННІ ТЕРАПЕВТИЧНІ СИСТЕМИ. Промисловість виробляє два типи систем із дифузійним механізмом вивільнення — мембранний (резервуарний) і матричний (монолітний). У першому випадку ядро діючої речовини оточене полімерною оболонкою — мембраною. Контрольованого вивільнення діючих речовин досягають підбиранням відповідної мембрани для конкретної речовини. При цьому враховують проникність мембрани для діючої речовини, розміри, однорідність і звивистість пор, гідро- і ліпофільність та інші параметри. Основною перевагою подібних систем є легкість досягнення постійної швидкості вивільнення діючих речовин. М.т.с. широко застосовуються в офтальмології, гінекології, стоматології. Однією з таких систем є система «Окусерт» (фірма «Алза», США), що містить пілокарпіну гідрохлорид (рис. 1).

Membranni_terapevtichni_sytemy_1.eps

Рис. 1. Офтальмологічна система «Окусерт»: а — полімерна мембрана, що регулює швидкість вивільнення речовини; б — ємність, що заповнюється лікарською речовиною; в — полімерна мембрана; д — ділянка для фіксуючого пристрою

Система закладається за верхню або нижню повіку. Окусерт має еліптичну форму та площу поверхні 5,5×13 мм. Конструкція системи базується на тому, що носій діючої речовини укладений між двома етиленвінілацетатними мембранами, які регулюють швидкість вивільнення діючої речовини. Мембрани з’єднані по краях твердим кільцем, пофарбованим двоокисом титану, що дозволяє бачити контур системи при введенні в рідкі середовища. Терапевтичний шар (носій пілокарпіну) — овальна пластина, яку одержують розчиненням пілокарпіну гідрохлориду в альгіновій кислоті з подальшим висушуванням на основі при зниженому тиску і температурі 30 °С. Мікропористі мембрани дозволяють слізній рідині проникати в осередок резервуара й розчиняти речовину. Системи забезпечують вивільнення пілокарпіну гідрохлориду зі швидкістю 20 мкг/год («Піло-20» містить 5 мг пілокарпіну гідрохлориду) або 40 мкг/год («Піло-40» містить 11 мг речовини). Система «Окусерт» забезпечує точність дозування та зручність застосування. Крім того, виключається потрапляння в очі різних допоміжних речовин, що входять до складу традиційних ЛП. Система не змінює рН слізної рідини, забезпечує стабільну гіпотензивну дію протягом 7 днів, дає змогу вводити пілокарпіну гідрохлорид 1 раз на тиждень замість щоденних 4-разових інстиляцій 2% розчину пілокарпіну, значно зменшуючи його витрату. Однак система «Окусерт» має й недоліки: необхідність видалення з ока, дискомфорт при використанні, можливе витікання діючої речовини при порушенні цілісності системи; система значно дорожча, ніж традиційні ЛП в інших лікарських формах (краплі, мазь). Одержала популярність контрацептивна внутрішньоматкова система «Прогестасерт», яка містить прогестерон і забезпечує надійну (97%) контрацепцію протягом 1 року. Внутрішньоматкові терапевтичні системи використовуються для контрацепції і є найпопулярнішим методом запобігання вагітності. На сьогодні понад 100 млн жінок у світі, в т.ч. більше 24% жінок України і Росії, використовують внутрішньоматкову контрацепцію. Система складається з Т-подібної платформи і модуля (рис. 2).

Membranni_terapevtichni_sytemy_2.eps

Рис. 2. Внутрішньоматкова терапевтична система

Модуль — резервуар, в якому природний прогестерон (жовте тіло) знаходиться у вигляді суспензії в силіконовій олії. Крізь мембрану з регульованою швидкістю (65 мкг/добу) вивільняється прогестерон, що забезпечує контрацептивну дію системи. Швидкість вивільнення прогестерону визначається товщиною і загальною площею мембрани, коефіцієнтом дифузії в ділянці (зоні) мембрани, різницею концентрації прогестерону по обидва боки мембрани. До внутрішньоматкових терапевтичних систем останнього покоління належить левоноргестрелвидільна внутрішньоматкова система, розроблена фірмою «Лейрас Фармасьютикалс» (Фінляндія). Вона зареєстрована в багатьох країнах світу під назвою «Левонова», в Україні та Росії — під назвою «Мірена». «Мірена» являє собою Т-подібну систему для введення левоноргестрелу в порожнину матки. Гормон виділяється з постійною швидкістю 20 мкг/24 год, що дозволяє звести до мінімуму побічні ефекти. Період контрацептивної активності системи «Мірена» становить 5 років. Вона не містить естрагенів, її можуть використовувати жінки, яким естрагени протипоказані. Як внутрішньоматкова терапевтична система мембранного типу застосовується також «Біогравіплан». У стоматологічній практиці застосовуються М.т.с., оболонкою яких служить співполімер оксиметилметакрилату і метилметакрилату у співвідношенні 30:70 або 50:50. Система вивільняє фторид натрію по 0,02–0,1 мг на день протягом 30–180 днів. Для стоматологічних резервуарних систем, що вивільняють із контрольованою швидкістю тетрациклін, застосовують мембрани з ацетилцелюлози або етиленвінілацетатного співполімеру.

Luukkainen T., Allonen H., Haukkamaa M. Five Years Experience With Levonorgestrel-Releasing IUDs. Contraception. — 986. — Vol. 2; Segal S.J. The Development of NORPLANT Implants // Stud. Fam. Plann. — 1983. — Vol. 14 (6–7); Sivin I., Stern J. Health During Prolonged Use of Levonorgestrel 20 Micrograms/d and the Copper TCa 380Ag Intrauterine Contraceptive Devices: a Multicenter Study. International Committee for Contraception Research (ICCR). Fertil. Steril. — 1994. — Vol. 61(1).


Інші статті автора