МАЛЕЇН

МАЛЕЇН (лат. malleus — сап) — біологічна речовина, яка застосовується для алергічної діагностики сапу, особливо небезпечної зооантропонозної інфекції, зареєстрованої в багатьох країнах світу. Існує небезпека занесення сапу в Україну з неблагополучних країн. Малеїновий тест має велике практичне значення для діагностики форм сапу, що мають хронічний і латентний перебіг. Алергія при сапі уповільненого типу пов’язана з наявністю в організмі сенсибілізованих лімфоцитів.

Міжнародного стандарту М. не існує. М. російського виробництва — це фільтрат убитої 4–8-місячної культури сапного мікроба на бульйоні з 4% гліцерину. Це прозора, дещо масляниста світло-жовта або світло-коричнева рідина без осаду, яка просвічується на світлі. За біохімічним складом — це білок мікробної клітини (80,5%) з домішками ліпідів (4,8%), полісахаридів (11,5%) і РНК (0,42%). Людям М., розведений у 2–10 разів, уводиться внутрішньошкірно або нашкірно в об’ємі 0,1 мл. У разі позитивної реакції через декілька годин після введення з’являється інфільтрат. Малеїновий тест високоспецифічний та чутливий, однак у людей може викликати загострення хвороби. Тваринам 3–4 краплі М. вводять піпеткою в кон’юнктивальний мішок. У хворих тварин розвивається гнійний кон’юнктивіт, який досягає максимуму за 9 год і зникає через 36 год. У Нідерландах М. готують шляхом виділення білкової фракції з культурального фільтрату збудника сапу, вирощеного на синтетичному поживному середовищі, трихлороцтовою кислотою аналогічно до методики одержання очищеного туберкуліну. У Монголії М. — це згущений культуральний фільтрат збудника сапу, вирощеного на синтетичному середовищі. М. уперше було запропоновано в 1891 р. російськими дослідниками Х.І. Гельманом і О.І. Кальнінгом незалежно один від одного, які готували і використовували з діагностичною метою водний екстракт убитих нагріванням мікробів сапу, що вирощувалися на картоплі. Комітет експертів ВООЗ відзначає, що розроблення і використання сухого очищеного М. як еталонного матеріалу є нагальною проблемою, яка досі не втратила своєї актуальності.

Микробиологический словарь-справочник. — Мн. 1999; Сап: профилактика и меры борьбы // Ветеринария. — 2003. — № 9; Сравнительная оценка отечественного и румынского малеина / Ветеринария, 1995. — № 7.


Інші статті автора