МАГНІЙ СТЕАРАТ

МАГНІЙ СТЕАРАТ, Magnesii stearas (PhEur), Magnesium stearate (BP, JP, USP), Octadecanoic acid magnesium salt (CAS 557-04-0); син.: Magnesium octadecanoate; octadecanoic acid, magnesium salt; stearic acid, magnesium salt.

C36H70MgO4, [CH3(CH2)16COO]2Mg. Мол. м. 591,34. Згідно з Фармакопеєю США 23 М.с. — сполука магнію та твердих органічних кислот і складається, головним чином, з магнію стеарату і магнію пальмітату (C32H62MgO4). Європейська Фармакопея 2005 характеризує М.с. як суміш магнієвих солей різних жирних кислот, головним чином стеаринової та пальмітинової, а також незначних кількостей інших жирних кислот.

Отримують М.с. у формі ангідриту, дигідрату та тригідрату реакцією водних розчинів магній хлориду з натрій стеаратом або реакцією магнію оксиду (магнію гідроксиду або магнію карбонату) із стеариновою кислотою при підвищеній температурі. Гідратна форма М.с. характеризується стабільністю, на відміну від безводної форми, яка при вологості повітря понад 50% абсорбує значну кількість вологи і поступово переходить у тригідрат. Отримання безводного М.с. проводять висушуванням гідрату при 105 °С. Зовні М.с. являє собою дрібний порошок світло-білого кольору з характерним смаком та слабким запахом стеаринової кислоти; насипна густина до усадки — 0,159 г/см3; насипна густина після усадки — 0,286 г/см3; щільність справжня — 1,092 г/см3; температура самозаймання — 250 °С; Тпл — 126–130 °С (високоочищена форма); питома поверхня — 1,6–14,8 м2/г; практично нерозчинний в етанолі (95%), етері та воді; помірно розчиняється в підігрітих бензені та етанолі (95%). Несумісний з солями феруму, сильними окисниками та розчинами сильних кислот і лугів.

М.с. широко використовується у складі фармацевтичних препаратів, косметичних та харчових виробів. Входить до складу таблеток і капсул як ковзна речовина в концентрації 0,25–5,0%. Оскільки М.с. є гідрофобною речовиною, він уповільнює швидкість розчинення твердих лікарських форм, що зумовлює його використання у мінімальних концентраціях. Швидкість розчинення та механічна міцність компонентів таблеток і розчинність вмісту капсульної оболонки залежать також від часу перемішування компонентів. Високий вміст М.с. і тривале змішування сприяють отриманню гідрофобних часток порошку, які мають незначну здатність до диспергування, і тому цей параметр потребує суворого контролю.

М.с. є відносно нетоксичною та неподразливою речовиною, проте при застосуванні у великій кількості може чинити проносну дію та подразнювати слизові оболонки.

Зберігається в щільно закритих контейнерах, у сухому прохолодному місці.

Химическая энциклопедия: В 5 т.: Т. 2 / Редкол.: И.Л. Кнунянц (гл. ред.) и др. — М., 1990; Handbook of Pharmaceutical Excipients / Edit by R.C. Rowe, P.J. Shesky, S.C. Owen — London-Chicago, 2006; Muzikova J. Effects of magnesium stearate on the tensile strength of tablets made with the binder Prosolv SMCC 90 // Cesra Slow Farm. — 2002. — № 51.


Інші статті автора