НЕЗАМІННІ АМІНОКИСЛОТИ

НЕЗАМІННІ АМІНОКИСЛОТИ — амінокислоти, які не синтезуються в організмах людини та вищих тварин і повинні обов’язково надходити в організм із продуктами харчування. Для організму людини та більшості тварин Н.а. є валін, лейцин, ізолейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан і фенілаланін. Частина амінокислот є напівнезамінними, які частково синтезуються деякими видами організмів або утворюються в організмі людини недостатньо. До таких амінокислот належать аргінін, тирозин, гістидин. Наявність Н.а. визначає біологічну цінність їжі та кормів. Білки, до складу яких входять усі Н.а., є повноцінними; білки, в яких відсутня навіть одна Н.а., є неповноцінними. Відсутність або недостатність Н.а. викликає негативний азотний баланс, призводить до затримки росту та розвитку організму, зменшення маси тіла, порушення обміну речовин, у дітей може виникнути тяжке захворювання — квашіоркор (форма харчової дистрофії, яка часто закінчується смертю). Якщо в раціоні не буде хоча б однієї Н.а. в достатній кількості, то нормальний синтез білка буде заблоковано. Білок, одержаний з їжею, буде перетворюватися на ліпіди або вуглеводи, і відкладатися в організмі. Гостра недостатність Н.а. призводить до загибелі організму.

Оптимальна потреба в Н.а. залежить від віку, статі та професії людини. Багатими на Н.а. є тваринні білки (молоко, м’ясо, яйця). Рослинні білки переважно неповноцінні й гірше засвоюються. Добова потреба дорослої людини в Н.а. становить: валіну — 0,8 г; ізолейцину — 0,7 г; лейцину — 1,1 г; лізину — 0,8 г; треоніну — 0,5 г; триптофану — 0,25 г; фенілаланіну — 1,1 г; метіоніну — 1,1 г. Їжа людини, що містить 50% тваринних білків, містить Н.а.

Деякі Н.а. представлені як індивідуальні ЛП, напр. метіонін — ліпотропний препарат, який застосовують при захворюваннях печінки. Усі Н.а. можуть служити незамінними біологічними компонентами, які широко використовують у виробництві харчових добавок для корекції порушень метаболізму та для фізичної підготовки спортсменів. Нині здійснюється промисловий синтез деяких Н.а. — лізину, метіоніну, триптофану.

 Биохимия / Под ред. Е.С. Северина. — М., 2003; Біологічна хімія / Л.М. Вороніна, В.Ф. Десенко, Н.М. Мадієвська та ін. — Х., 2000; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни. — К., 1993; Гонський Я.І., Максимчук Т.П. Біохімія людини. — Тернопіль, 2001; Губський Ю.І. Біологічна хімія. — К.–Тернопіль, 2000.


Інші статті автора