РОЗВЕДЕННЯ ГОМЕОПАТИЧНЕ

РОЗВЕДЕННЯ ГОМЕОПАТИЧНЕ (лат. solutio (dilutio) homeopathica) — рідка чи порошкоподібна суміш, одержана шляхом потенціювання, яка використовується для виробництва гомеопатичних препаратів, створює відповідну концентрацію речовин і забезпечує оптимальний фармакотерапевтичний ефект ЛП, підібраних за принципом подібності. Р.г. поділяють на сотенні, десяткові та LM-розведення.

Десяткові Р.г. готуються у співвідношенні 1:10, позначаються буквами «D» або «X», після яких цифрою вказується ступінь розведення (скільки разів проводився процес потенціювання, починаючи з вихідної речовини). Для приготування сотенних Р.г. використовується співвідношення 1:100, їх позначають буквосполученням «СН», буквою «С» або цифрою, яка вказує на ступінь розведення. Вважається, що сотенні Р.г. відрізняються за силою та інтенсивністю фармакотерапевтичного ефекту. Р.г. СН3 та СН6 діють протягом 4–6 год, СН12 — протягом 8–12 год, СН30 — 24–30 год, СН100 — протягом 2–3 днів, СН200 — протягом 2–3 тиж, СН1000 — протягом 1–2 міс. Сотенні Р.г. найбільш доцільно застосовувати при хронічних патологічних процесах. У кількісному співвідношенні перше сотенне Р.г. (СН1) відповідає другому десятковому (D2), друге сотенне Р.г. (CH2) — четвертому десятковому (D4) і т.д. Вихідною речовиною для приготування десяткових та сотенних Р.г. служать матричні гомеопатичні засоби. Рідкі Р.г. готують на основі спирту етилового 45% або води очищеної, для порошкоподібних як наповнювач використовується молочний цукор або лактоза. Порошкоподібні Р.г. використовують лише для приготування таблеток або порошків. Існує два способи приготування Р.г.: метод С. Ганемана (у ряд флаконів до завчасно підготованого розчинника додають відповідну кількість активно діючої речовини); метод С. Корсакова (при швидкому виливанні рідини із флакона в ньому залишається 1 крапля речовини, до якої додають необхідну кількість розчинника). Р.г., які готують у співвідношенні 1:50 000, позначаються буквосполученням «LM» або буквою «Q», після чого цифрою вказується ступінь розведення. Вихідною речовиною для приготування LM Р.г. служить субстанція, яку отримують з третього сотенного (СН3) або шостого десяткового (Д6) Р.г. Готують LM Р.г. за оригінальною методикою, запропонованою С. Ганеманом, при цьому на кожному з етапів використовується процес потенціювання — 100 інтенсивних ритмічних струшувань флакона із розчином у вертикальному напрямку. LM Р.г. вважаються універсальними, оскільки можуть з успіхом використовуватися як при гострих, так і при хронічних патологічних процесах. Ефект після їх вживання виявляється через 30–40 хв і може тривати від кількох хвилин до кількох днів.

Р.г. готують і зберігають у приміщенні, захищеному від безпосередньої дії сонячного світла. Незалежно від методу у процесі приготування Р.г. використовують процес потенціювання. Р.г. умовно поділяють на низькі, середні та високі. У гомеопатії поняття «низьке Р.г.» адекватне поняттю високої дози і навпаки, «високе Р.г.» — поняттю низької. Ефективність гомеопатичної терапії значною мірою залежить від правильного вибору Р.г. При морфологічних ураженнях внутрішніх органів доцільно призначати низькі Р.г., при функціональних розладах — середні, при психічних симптомах з урахуванням конституційних особливостей особи, або коли подібність між симптомами захворювання та препаратом максимальна — високі та дуже високі. При цьому вважається, що чим вище Р.г., тим сильніше діють ліки на патологічний процес.

Швабе В. Гомеопатические лекарственные средства. — М., 1967; German Homeopathic Pharmacopoeia (HAB). With Suppl. 1–4 / Ed. by the Homeopathic Association, 1991.


Інші статті автора