РІПАКОВА ОЛІЯ ГІДРОГЕНІЗОВАНА

РІПАКОВА ОЛІЯ ГІДРОГЕНІЗОВАНА, Hydrogenated vegetable oil (BP, USPNF), Hydrogenated cottonseed oil (CAS № 68334–00–9), Hydrogenated soybean oil (CAS № 8016–70–4). Деякі торгові марки, одержані з певних фармакопейних олій, мають синоніми, напр. гідрогенізована бавовняна олія має син.: Akofine, Lubritab, Sterotex; гідрогенізована пальмова олія: Softisan 154, гідрогенізована соєва олія: Lipovol HS-K, Sterotex HM. Оскільки використовується різна рослинна сировина, Р.о.г. має ще загальну назву рослинна олія гідрогенізована, яка являє собою суміш тригліцеридів жирних кислот.

Р.о.г. виробляється з ріпакової рафінованої олії методом гідрогенізації з використанням каталізатора. Фармакопея США виділяє два типи Р.о.г., які відрізняються властивостями та об’єктами застосування, тоді як Британська Фармакопея цього не пропонує. 1-й тип Р.о.г. зустрічається у вигляді дрібного порошку, пластівців і пелет. Колір матеріалу залежить від виробничого процесу та форми. Зазвичай це білий із жовтуватим відтінком порошок. Має такі числові показники: щільність — 0,57 г/см3, розмір частинок менше 177 мм — 85%, інші числові показники наведені у таблиці; розчиняється у хлороформі, етері, пропан-2-олі; практично не розчиняється у воді. Належить до стабільних, неподразнюючих шкіру напіввисихаючих олій. Містить близько 50% гліцериду ненасиченої ерукової кислоти, а також олеїнової, лінолевої й ліноленової (9–12%). Нерозфасований продукт «bulk product» зберігається 2 роки в герметично закритих контейнерах, у прохолодному сухому місці.

Таблиця. Фармакопейні специфікації Р.о.г.

Тест Британська Фармакопея 2004 Фармакопея США 23
1-й тип 2-й тип
Межа Тпл 57–70 °С 57–85 °С 20–50 °С
Йодне число ≤5 0–5 55–80
Число омилення 175–205 175–200 175–200

Р.о.г. 1-го типу використовується в таблетках і капсулах у концентрації 1–6% (зазвичай разом з тальком) як ковзна речовина. У таблетках може використовуватися як зв’язувальна речовина, а також як матеріал, формуючий матрицю з ліпофільною основою для контрольованого вивільнення АФІ. Може застосовуватися у складі покриття для пролонгованого вивільнення речовин, як регулятор в’язкості олійних рідин і м’яких лікарських форм; у технології супозиторіїв для зменшення седиментації суспендованих компонентів та покращання процесу затвердіння супозиторіїв; для виготовлення наповнювачів (рідкого і м’якого) твердих желатинових капсул, емульсій, лініментів, мазей, олійних розчинів, пластирів, а також мил. Насичена Р.о.г. може бути також використана як замінник воску у фармацевтичних і косметичних препаратах для місцевого застосування, а також у харчовій промисловості.

До споріднених речовин, що мають подібні до Р.о.г. властивості, належать також рицинова олія та 2-й тип Р.о.г.

Р.о.г. 2-го типу є частково гідрогенізована ріпакова олія, отримана з різних джерел, і має більш низьку Тпл й більше, ніж 1-й тип, йодне число. Використовується переважно при виготовленні супозиторіїв та в косметиці.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В., Богдан Я. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Dűrr M., Fribolin H.U., Gneuss K.D. Dosing of liquids into liquid gelatin capsules at the production scale: development of compositions and procedures [in German] // Acta Pharm. Technol. — 1983. — № 29 (3); Watande Y., Kogoshi T., Amagai Y., Matsumoto M. Preparation and evaluation of enteric granules of aspirin prepared by acylglycerols // Int. J. Pharm. — 1990. — № 64.


Інші статті автора