РИБ’ЯЧИЙ ЖИР

РИБ’ЯЧИЙ ЖИР (лат. oleum jecoris Aselli — трісковий жир) — прозора олія блідо-жовтого чи жовтого кольору з різким характерним запахом і смаком; йодне число 150–175; містить специфічні тригліцериди, в утворенні яких беруть участь вищі жирні кислоти, є також вітамін А, лецитин, холестерол, сліди мікроелементів, серед яких Br та I.

Одержують з печінки тріскових риб. Основними промисловими видами є тріска атлантичнаGadus morrhua L., тріска балтійськаGadus morrhua callarias L., пікшаMelanogrammus aeglefinus L., путасу північнаMicromesistius poutassou Risso родини Тріскових (Gadidae) і макрурус тупорилийCoryphaenoides rupestris G. родини Macrouridae. Для медичних цілей одержують лише з печінки свіжої риби. Забруднення навколишнього середовища потребує додаткового багатостадійного очищення Р.ж. Термін придатності 1 рік при температурі не вище 10 °С. Для зовнішнього використання виробляють Р.ж.Oleum jecoris, який очищають для внутрішнього застосуванняOleum jecoris depuratum pro usu interno. Р.ж. трісковий вітамінізованийOleum jecoris vitaminisatum збагачують ретинолу ацетатом (1000 МО) і ергокальциферолом (100 МО) у 1 г жиру.

У європейській і британській фармакопеях наведено межі вмісту таких жирних кислот: міристинова (2,0–6,0), пальмітинова (7,0–14,0), пальмітолеїнова (4,5–11,5), стеаринова (1,0–4,0), олеїнова (12,0–21,0), цис-вакценова (2,0–7,0), лінолева (0,5–3,0), ліноленова (не більше 2,0), мороктинова (0,5–4,5), гадолеїнова (1,0–5,5), гондоєва (5,0–17,0), ейкозапентаєнова (7,0–16,0), оцетолеїнова (5,0–12,0), ерукова (не більше 1,5), доксагексаєнова (6,0–18,0); серед інших — фізетолова, азелаїнова — НСОО(СН2)7СООН, терапінова кислоти. У ω-3 жирних кислотах міститься понад 35% гліцеридів. Ці ж фармакопеї регламентують вміст холекальциферолу (вітамін D3) у межах від 60 МО/г до 250 МО/г.

Р.ж. вживають при гіпо- і авітамінозах А і D. Випускають Р.ж. з підвищеним вмістом ретинолу (350–1000 МО) і ергокальциферолу (50–500 МО) для регулювання обміну речовин, зниження рівня тригліцеридів, холестерину, ліпопротеїдів низької щільності й ліпопротеїдів дуже низької щільності, підвищення еластичності мембран клітин крові, зниження активації тромбоцитів і хемотаксису, що призводить до зниження в’язкості крові та ризику тромбоутворення, для прискорення загоювання ран і зрощення кісткових переломів, для підвищення мікроциркуляції, особливо в судинах, уражених атеросклерозом; рекомендується під час вагітності (з обережністю у перші 3 міс вагітності) та в період лактації. Зовнішньо застосовують при ранах, виразках, опіках та в клізмах. Для лікування очей (пігментний ретиніт, ксерофтальмія, гемералопія, кератомаляція) використовується Екорофталмол. Доксагексаєнова кислота необхідна для нормального розвитку мозку, нервової системи й сітківки ока дитини; ейкозапентаєнова кислота є попередником ейкозаноїдів, тромбоксану, лейкотрієнів, простациклінів і простагландинів. Протипоказання: гіперчутливість до препарату (алергія) та гемофілія.

Котова Э.Э., Зинченко А.А., Котов А.Г., Дячок В.В. К вопросу о методах стандартизации рыбьего жира. Определение жирнокислотного состава и количественного содержания витамина D3 в рыбьем жире // Фармаком. — 2002. — № 2; Машковский М.Д. Лекарственные средства: В 2 т. — М., 2002.


Інші статті автора