РИБОФЛАВІНУ НАТРІЮ ФОСФАТ

РИБОФЛАВІНУ НАТРІЮ ФОСФАТ (Riboflavini natrii phosphas), Рибофлавін-5′-гідрофосфат натрію.

С17Н20N4NaО9Р                                             Мол. м. 478,3

Riboflavini natrii phosphas.ai

АФІ синтетичного походження. Жовтий або жовто-помаранчевий кристалічний порошок, гігроскопічний, гіркий на смак, розчинний у воді, дуже малорозчинний в етанолі, практично нерозчинний в етері. рН 1% розчину від 5,0 до 6,5; УФ-спектр: λmax = 266 нм у фосфатному буфері; кут питомого обертання від +380 до +43о (1% розчин у розведеній хлороводневій кислоті). Зберігають у герметичній тарі, захищеній від дії світла.

Ідентифікують за УФ-спектром розчину речовини у фосфатному буфері в діапазоні 230–350 нм, питоме поглинання розчину при 266 нм повинно бути 580–640; методом рідинної хроматографії (сорбент — октадецилсилікагель, елюент: метанол — розчин дигідрофосфату натрію 7,35 г/л (15:850) з застосуванням УФ-детектора при довжині хвилі 266 нм; субстанцію розчиняють у розчині натрію гідроксиду і додають оцтову кислоту — спостерігається жовта флуоресценція люміфлавіну, який екстрагують дихлорметаном; після мінералізації визначають катіони натрію та фосфат-іони. Кількісно визначають, вимірюючи оптичну густину водного розчину субстанції з додаванням оцтової кислоти в присутності натрію ацетату при 444 нм (0002111 = 328).

Фармакологічна група. А11Н А04 — вітаміни.

Фармакологічні ефекти. Регулює окисно-відновні процеси, бере участь у процесах білкового, жирового, вуглеводного обміну, підтриманні нормальної зорової функції органу зору, синтезі гемоглобіну та еритропоетину, підвищує вміст глікогену в печінці та покращує її антитоксичну функцію.

Застосування. Гіпо- і авітаміноз В2, гемералопія, кон’юнктивіт, кератит, ірит, помутніння рогівки, катаракта, виразки, рани, які довго не загоюються, променева хвороба, гіпотрофія, астенія, гепатит, цироз печінки, порушення функції ШКТ, анемія, лейкози (див. Вітаміни).

Машковский М.Д. Лекарственные средства. — М., 2005; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; The Merk index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological. 13 Ed, 2001. — № 1.


Інші статті автора