ПРОТИРЕЛІН

ПРОТИРЕЛІН (Protirelinum), 5-оксо-L-проліл-L-гістиділ-L-пролінамід.

C16H22N6O4                                                          Мол. м. 362,4

Protirelinum.ai

АФІ синтетичного походження. Білий або жовтувато-білий гігроскопічний порошок, легкорозчинний у воді, розчинний у метанолі; [α]20D від –62° до –70° (1% водний розчин). Зберігають у щільно закупореній тарі, у прохолодному, захищеному від світла і вологи місці при температурі 2–8 °С.

Ідентифікують за ІЧ-спектром поглинання субстанції; методом рідинної хроматографії, рухома фаза А: суміш вода — ацетонітрил (1900:100) у присутності натрію октансульфонату і тетраетиламонію (рН розчину 3,5 у фосфатному буфері), рухома фаза В: суміш вода — ацетонітрил (1700:300) у присутності натрію октансульфонату і тетраетиламонію (рН розчину 3,5 у фосфатному буфері). Кількісно визначають методом рідинної хроматографії.

Фармакологічна група. V04C J02 — діагностичні препарати.

Фармакологічні ефекти. Посилює вивільнення тиреотропного гормону гіпофізу та підвищує концентрацію пролактину.

Застосування. Діагностика гіпофізарної недостатності у хворих з гіпотиреоїдним станом, діагностика гіпо- і агалактії у жінок (див. Гіпотиреоз, Гіпофіз, Гормони, Гормональні препарати).

Машковский М.Д. Лекарственные средства. — М., 2005; От субстанции к лекарству / Под ред. В.П. Черных. — Х., 2005; European Pharmacopoeia 5; Тhе Меrc index an Encyclopedia of chemicals, drugs and biological / 13 Ed, 2001. — № 1.


Інші статті автора