ТРОМБОФЛЕБІТ

Тромбофлебіт (грец. thrombos — згусток крові + phlebos — вена) — це захворювання, що супроводжується розширенням вен і відкладенням в них тромботичних нашарувань, створенням варикозних вузлів і пристінних тромбів, які є джерелом емболії (флебіт). Захворювання спричиняє комплекс причин: інфекція, сповільнення току крові по венах, зниження реактивності організму, зміна складу крові та порушення цілості стінки судин. Розрізняють гострий, підгострий і хронічний Т.; за локалізацією — Т. глибоких і поверхневих вен; за характером процесу — гнійний та негнійний.

При гострому тромбофлебіті глибоких та поверхневих вен у перші дні відзначають сильний біль в кінцівках, шкіра стає напруженою, блідою, іноді ціанотичною, температура підвищується до 40 °С, набрякають кінцівки. У випадках переходу гострого тромбофлебіту у гнійний відбувається розвиток множинних абсцесів ураженої вени, що може призвести до флегмони кінцівки. Хронічний тромбофлебіт глибоких і поверхневих вен триває довго — від кількох місяців до 1 року та більше. При мігруючому Т. уражуються переважно поверхневі вени верхніх і нижніх кінцівок.

Лікування може бути консервативним і хірургічним. При гострому тромбофлебіті рекомендують суворий постільний режим, що запобігає розповсюдженню мікрофлори і виникненню емболій. Для покращання колатерального кровообігу при підгострому і хронічному Т. рекомендують зігрівальні компреси. Для зменшення вираженості болю і покращення колатерального кровообігу застосовують поперекову блокаду з прокаїном. Для лікування тромбофлебіту в усіх стадіях застосовують антикоагулянти в комплексі з наведеними вище методами. Гірудотерапію застосовують при відсутності протипоказань до антикоагулянтів. Дикумарин, неодикумарин, фенілін, синкумар та ін. зменшують вміст протромбіну в крові і цим запобігають утворенню нових тромбів у судинах. При високій температурі тіла або підозрі на гнійний Т. застосовують антибіотики. Для безпосередньої дії на тромби застосовують фібринолітичні ЛП (фібринолізин, стрептокіназу, урокіназу, трипсин, хімотрипсин), які на ранніх стадіях процесу сприяють лізису тромбів.

Хірургічні хвороби / За ред. П.Г. Кондратенка. — Х., 2006. Клиническая ангиология. В 2 т. / Под ред. А.В. Покровського. — М., 2004; Клиническая хирургия / Под ред. Р. Кондена и Л. Найхуса. — М., 1998; Фармакотерапия. — 3 изд. / Под ред. Б.А. Самуры. — Х., 2008; Harrison’s principles of internal medicine. — 16th ed. / Ed. D.L. Kasper. — New York, 2005; Haslett C., Chilvers E.R., Hunter J.A., Boon N.A. Davidson’s principles and practice of medicine. — Edinburg, 2001.


Інші статті автора