ЦУКОР

ЦУКОР (лат. Saccharum), цукроза — олігосахарид, який складається з фруктози та глюкози.

С12Н14О3(ОН)8                                               Мол. м. 342,30.

У фармацевтичній промисловості використовують 3 види Ц.: сферичний, пресований та кондитерський. Згідно з Фармакопеєю США 23 Ц. сферичний — це приблизно сферичні гранули, що містять від 62,5 до 91,5% цукрози, інше — крохмаль. Розчинність залежить від співвідношення цукроза/крохмаль (Ц. добре розчиняється у воді, крохмаль — практично не розчиняється у холодній воді). Ц. пресований містить від 95 до 98% цукрози, інше — крохмаль (мальтодекстрин) або інвертний Ц. Ц. кондитерський (син.: цукрова глазур, цукрова пудра) — порошок найдрібнішого помелу, що містить до 95% цукрози.

При виробництві ЛП застосовують Ц. очищений та вибілений хлорним вапном (цукор-рафінад) у вигляді найдрібнішого порошку, який використовують як наповнювач (при виготовленні таблеток, капсул, драже), коригент смаку (при виготовленні ліків для хворих на цукровий діабет використовують інвертований Ц.), у медицині — антидот (при отруєнні ціанистим калієм). Ц. пресований використовують при виробництві жувальних таблеток методом прямого пресування. Ц. є корисним компонентом у виробництві сиропів (у педіатрії). Різновидом Ц. є молочний цукор (див. Лактоза). При високих концентраціях (70%) Ц. кондитерський використовують як консервант. При внутрішньому вживанні концентрований цукровий сироп може зневоднювати організм. Зберігають Ц. у щільно закритій тарі, у сухому та прохолодному місці.

Інші галузі застосування Ц. — харчова, мікробіологічна промисловість.

Жогло Ф., Возняк В., Попович В., Богдан Я. Допоміжні речовини та їх застосування в технології лікарських форм. — Львів, 1996; Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Ed. by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London-Chicago, 2006.


Інші статті автора