ЗАГАЛЬНОХІРУРГІЧНІ ІНСТРУМЕНТИ

ЗАГАЛЬНОХІРУРГІЧНІ ІНСТРУМЕНТИ найбільш часто використовуються хірургами незалежно від їх вузької спеціалізації, а також при загальнохірургічних операціях. За умовами застосування при оперативному втручанні З.і. поділяють на 2 групи: основні та допоміжні. Основні під час застосування безпосередньо контактують з тканинами поверхні рани або зі слизовими оболонками внутрішніх органів, тому повинні бути стерильними. Допоміжні не мають безпосереднього контакту з тканинами рани, тому тільки дезінфікуються. За кратністю застосування З.і. поділяють на багаторазові та одноразові. За призначенням З.і. поділяють на ріжучі (ножі хірургічні і скальпелі, долота медичні, распатори, ложки медичні, ножиці медичні, пилки медичні; кусачки (кісткові) — для розтину тканин, розкриття абсцесів, резекції різних органів, розсікання пухлин, зрізання наростів, поліпів тощо; затискні (затискачі кровоспинні тверді та еластичні, затискачі для тимчасового затискання судин, затискачі фіксаційні, затискачі шлунково-кишкові, голкотримачі, корнцанги, пінцети) — для зупинки кровотечі з перерізаних судин, стискання трубчастих і порожнистих органів при резекції і фіксації органів з метою запобігання довільному переміщенню; розширювальні та відтискні (гачки, ранорозширювачі, роторозширювачі, дзеркала, прості відтискні З.і.) — для розширення ран, порожнин, проходів та відтиснення органів, які не піддаються втручанню в даний момент, для їх захисту від нанесення травм; зондуючі та бужуючі (З.і. для зондування; З.і. для біопсії та зрізання шкірних трансплантатів) — для дослідження вузьких ходів і їх бужування з метою збільшення просвіту; колючі (голки хірургічні та хірургічні атравматичні, лігатурні, троакари медичні, кліпси та скоби для зшивання, зшиваючі хірургічні апарати) — для проколювання тканин з метою введення через них трубок, дренажів, ниток для зшивання.

До З.і. висувають такі технічні загальні вимоги: рівна, гладка поверхня без тріщин, щербин, вм’ятин, викришених місць, розшарувань, слідів корозії; стійкість до циклу обробки, який складається з дезінфекції, передстерилізаційної обробки та стерилізації; стійкість до корозії в умовах транспортування, зберігання та експлуатації. Додаткові вимоги, залежно від функціонального призначення З.і., такі: до ріжучих — гострота леза по всій довжині без щербин, вм’ятин, тріщин, викришених місць; кінці гострокінцевих З.і. повинні бути гострими; якщо інструмент складається з двох половинок (ножиці, щипці), то леза повинні з’єднуватися щільно по всій довжині; замок повинен міцно скріплювати обидві половинки і не допускати хитання у зімкненому положенні; змикання та розмикання ножиць має відбуватись плавно, без поштовхів; недопустима залишкова деформація пружин щипців; полотно лез не повинно бути деформованим, а зубці мають бути гострими, рівномірно розведеними, однакової висоти. До затискних — автоматичність і міцність утримування тканини; при змиканні зубці однієї губки повинні входити у виїмки іншої; притупленість усіх країв; замок повинен щільно скріплювати обидві половинки затискача без їх хитання у замкнутому стані; зубці кремальєри повинні бути рівними, гладкими, однієї висоти, загострені під одним кутом і надійно змикатися. Вимоги до розширюючих, відтискних, бужуючих та інших З.і.: надійність та пружність, відсутність залишкової деформації; притупленість усіх країв; гладкість та блискучість поверхні. До хірургічних голок — гострота колючої частини; рівність та гладкість по всій довжині; пружність (відсутність залишкової деформації); пружність дужки пружинного вушка і надійність утримування шовного матеріалу.

З.і. маркують нанесенням на їх неробочу частину таких даних, як номер З.і. або його позначення; товарний знак підприємства-виробника; рік випуску (дві останні цифри); умовне позначення «Н» (для З.і. з нержавіючої сталі) або «Ті» (для З.і. з титанових сплавів). Для З.і., на які неможливо нанести маркування на поверхні шрифтом висотою не менше 2 мм, або для тих, яким належить довго (понад 6 років) перебувати в організмі людини, допускається маркування на упаковці або ярлиці. Пакують З.і. у споживчу (коробки, пакети, пачки, пробірки) і транспортну (дощані, фанерні, гофровані ящики або контейнери багаторазового використання) тару. Необхідно запобігати затупленню та можливості довільного переміщення З.і. та пошкодженню упаковки. У кожен ящик транспортної тари вкладають пакувальний лист. Транспортують З.і. усіма видами транспорту в закритих транспортних засобах.

Гридасов В.І., Винник О.В., Оридорога Л.М. Методичні рекомендації та контрольні роботи з фармацевтичного та медичного товарознавства. — Х., 2002; Кабатов Ю.Ф., Крендаль Н.Е. Медицинское товароведение. — М., 1984.


Інші статті автора