СКИПИДАР

СКИПИДАР (лат. Oleum terebinthine rectificatum); син.: терпентин, терпентинна олія, терпентинний спирт, С. очищений — прозора безколірна, рухлива рідина з характерним запахом і пекучим смаком.

Назва «терпентин» походить від грец. назви одного із хвойних дерев — terebintos (теребинт). Слово «С.», імовірно, російського походження — від скипь, перегонка. На користь цього свідчить і те, що в старих словниках слово «С.» відсутнє, а вживалися слова «терпентин», «терпентина».

Розрізняють такі види С.: живицевий (сосновий, смерековий, кедровий і т.п.); екстракційний, який одержують із соснових пнів або просмоленої стовбурової деревини відгонкою або екстракцією; сухоперегонний (реторний, котельний, пічний), який одержують із тих самих видів сировини; сульфатний, сульфітний і гідролізний — як побічні продукти целюлозного і гідролізного виробництва.

С. має такі властивості: питома вага — 0,857–0,871; n20D 1,467–1,478; кислотне число ≤1; Ткип — 153–170 ˚С. Об’єм відгону до 170 ˚С ≥90%. Залишок після випаровування й висушування ≤0,5%. С. — складна суміш в основному терпенових вуглеводнів С10С16. Добре розчиняється в неполярних органічних розчинниках, абсолютному етанолі, ацетоні. Не розчиняється у воді.

Використовується в мазях, лініментах (для розтирання при міозитах), а також для інгаляції верхніх дихальних шляхів та як жовчогінна речовина (по 3–8 крапель).

Жогло Ф.А. Неводні розчинники: характеристика, властивості та застосування в технології готових лікарських форм. — Львів, 2002.


Інші статті автора